PRVI KONTAKT NAJVAŽNIJI

Loš prvi utisak može biti gori od prevare

10.01.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Povjerenje je od velikog značaja u vezi, a nova istraživanja pokazuju da su prvi dani veze najosjetljiviji po pitanju povjerenja i da se loš prvi utisak teško može ispraviti

Povjerenje je od velikog značaja u vezi, a nova istraživanja pokazuju da su prvi dani veze najosjetljiviji po pitanju povjerenja i da se loš prvi utisak teško kasnije može ispraviti.

U vezi je teže prijeći preko lošeg prvog utiska nego preko prevare, pokazalo je novo istraživanje. Izdaja nečijeg povjerenja najčešće ne završava dobro, no ako se prvi utisak pokaže lošim, onda će sjeme sumnje u vezi teško nestati.

'Prvi utisci su jako važni kad se želi izgraditi dugoročno povjerenje. Ako ste imali takve osjećaje na početku veze, onda je lako moguće da veza nikad ne bude ona prava. Lakše je vratiti povjerenje nakon što je već bilo narušeno, ako ste ranije imali čvrstu vezu, nego s nepovjerenjem ulaziti u nju', kaže profesor Robert Lount, voditelj ovog istraživanja.

Iako je važnost prvog dojma po mišljenju prof. Lounta i te kako važna, uobičajeno je vjerovati da mnoge veze mogu početi loše i na kraju imati sratan završetak.

'Naši rezultati su pljuska holivudskom vjerovanju da nekog možeš mrziti na prvi pogled, ali svejedno kasnije možeš s njim razviti prelijepu strastvenu vezu. Šanse da se to ostvari u stvarnom životu su jako male', kaže profesor Lount.

Profesor Lount sa svojim je kolegama proveo dva eksperimenta među studentima kako bi vidio koliko je studenata spremno surađivati s partnerom nakon što mu je iznevjereno povjerenje. Studenti su igrali igre koje su uključivale razmjenu novca i volju da vjeruje partneru. Rezultati su pokazali da je rano iznevjereno povjerenje vodilo do trajnog nepovjerenja među njima, dok je kasnije iznevjereno povjerenje bilo daleko manje štetno.