ISTRAŽIVANJA POKAZALA:

Ljubav na duge staze nije neobična

04.02.2012 u 09:14

Bionic
Reading

Mogu li 'leptiri u trbuhu' trajati cijeli život? Prema rezultatima najnovijeg istraživanja odgovor je - da

Znanstvenici sa Sveučilišta Stony Brook u New Yorku i kalifornijski fakultet Harveyja Mudda u Claremontu pozabavio se istraživanjem po imenu 'Je li ljubav na duge staze rijedak fenomen? Ako je tako, s čim je usporediva?' piše Huffington Post.

Istraživanje je izvršeno na uzorku od 274 vjenčane osobe iz SAD-a, a znanstvenici su pokušali utvrditi koju ocjenu bi dali svojim osjećajima za partnera od 'uopće nisam zaljubljen/a' do 'strastveno zaljubljen/a'. Rezultati su pokazali kako 40 posto osoba oženjenih više od deset godina osjeća istu razinu ljubavi koju za svog partnera osjećaju oni koji su tek započeli vezu.

Znanstvenici su primijetili kako postoje neki uzorci ponašanja zajednički svima onima koji su strastveno zaljubljeni u svog partnera, no s bitnim razlikama među spolovima. Muškarci su, na primjer, skloni poistovjećivati znanje gdje im se partnerica nalazi u bilo koje doba dana i noći s intenzivnim osjećajem ljubavi, a žene su onoliko strastvene prema svemu izvan veze koliko su strastvene prema svom partneru.

Iris Krasnow koja piše blog za HuffPost navodi neke anegdotalne dokaze za rezultate ovog istraživanja iz svoje knjige 'The secret lives of wives: Women share what it really takes to stay married' (Tajni životi žena: Žene otkrivaju kako zapravo ostati u braku). Autorica knjige navodi važnost različitih hobija ili aktivnosti za koje se partneri strastveno zanimaju.

'Da bi održala obećanje koje je dala (dok nas smrt ne rastavi) bez da ubije svog partnera, žena se mora baviti stvarima koje voli', piše autorica.

Istraživanje Sveučilišta Stony Brook otkrilo je kako su nježnost i seks također povezani sa strašću u dugotrajnoj vezi. To i ne zvuči tako čudno s obzirom na to da je jedno drugo istraživanje nedavno otkrilo važnost grljenja