u okolici

Ljeto provodite u Zagrebu? Evo kamo otići na nezaboravan jednodnevni izlet

14.08.2023 u 17:06

Bionic
Reading

Od vinskih cesta, preko očaravajućih slapova, do šetnica pored rijeka - donosimo nekoliko ideja gdje provesti predivan dan ako ljetne dane provodite u Zagrebu

Iako se većina ne bi bunila protiv toga da čitavo ljeto provedu na morskoj obali, činjenica jest da je malen broj onih koji si to mogu priuštiti, kako vremenski, tako i financijski.

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

No svi oni koji većinu ljeta provode u Zagrebu na raspolaganju imaju nekoliko atraktivnih lokacija čije blagodati hlada i zelenila čine savršen ambijent za nezaboravan jednodnevni izlet!

Posjet zagorskim dvorcima

U Hrvatskom zagorju preostalo je pedesetak dvoraca, a među najpopularnijima su Veliki tabor i Trakošćan. Osim njihove bogate povijesti, oduševljava njihovo okruženje - parkovi, proplanci, šume i jezera idealni su za jednodnevni bijeg od gradske vreve i užarenih ulica.

Ako se odlučite na razgledavanje unutrašnjosti dvorca Trakošćan, morat ćete izdvojiti sedam eura, odnosno četiri eura za dijete do 18 godina. No razgled vrijedi svakog centa jer će vas ondje dočekati raskošno povijesno blago kakvo se isplati vidjeti iz prve ruke!

Na pola puta udaljenosti između Trakošćana i Zagreba nalazi se i očaravajući Veliki Tabor, s cijenom ulaznica od pet eura za odrasle i četiri eura za djecu. Proteklih je godina obnovljen te blista u punom sjaju, oduzimajući dah velebnim bijelim zidovima i šarmantnim spojem kupola, kula i starinskih prozora.

Slunj

Prirodne ljepote Slunja, grada udaljenog oko sat i 45 minuta vožnje od Zagreba, poznate su i kao 'Plitvice u malom' zbog očaravajućih slapova modrozelene boje u Rastokama.

Osim proslavljenih slapova, tu su šetnice uz rijeku Slunjčicu, ali i oblici aktivnog odmora kao što su plivanje na Korani, rafting i biciklizam.

Pitoreskno okruženja drvenih mlinica i starih kuća, otočića i hridi garancija su nezaboravnog jednodnevnog izleta.

Kanjon Kamačnik

Ako ste u potrazi za lokacijom prikladnom za obiteljski izlet, koja pruža obilje pozitivne energije i prijeko potrebnog hlada, ovaj biser Gorskog kotara mogao bi biti savršena destinacija.

Put od Zagreba do kanjona Kamačnik traje oko sat i 20 minuta, a ono što će vas dočekati jest zapanjujuće zelena rijeka Dobra obgrljena šumom i mnogobrojnim šetnicama te romantičnim drvenim mostićima kao stvorenima za snimanje fotografija koje ostavljaju bez daha.

Cijena ulaznice je četiri eura.

Žumberak

Na svega pola sata vožnje od Zagreba nalazi se nevjerojatna divljina Parka prirode Žumberak. Nezaobilazna atrakcija je predivan Sopotski slap, a visinom od 40 metara predstavlja pravi prirodni spektakl.

Tu je i mnoštvo spilja te preko 350 kilometara planinarskih putova i više od 300 kilometara biciklističkih staza te dva penjališta na kojima će uživati ljubitelji visina.

Ulaz je besplatan.

  • +7
Slap Sopot na Žumberku Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/PIXSELL

Okolica Jastrebarskog

Ako ne želite provesti dugo vremena u automobilu, razveselit će vas podatak da za svega pola sata možete doći do nekoliko atraktivnih lokacija za izlet smještenih u okolici Jastrebarskog.

Ondje se nalazi prekrasna šetnica šumom do Japetića, najvišeg vrha Samoborskog gorja, potom Ornitološki rezervat Crna Mlaka te, kao šlag na kraju, očaravajuća Plešivička vinska cesta.

Smještena na svega sedam kilometara udaljenosti od Jaske, Plešivica osvaja zapanjujućim krajolikom osunčanih padina i vinovih loza te jednom od ponajboljih sorta vina koje možete okusiti u ovom kraju, znanom i kao hrvatska champagne regija.