muke s turistima

New York Times o Splitu i Dubrovniku: Gore od Venecije, kao džungla!

29.06.2023 u 14:43

Bionic
Reading

New York Times ističe kako je kraj pandemije uzrokovao nezabilježenu navalu turista na europske destinacije, što znatno otežava život lokalnom stanovništvu, ali i kvari dojam posjetiteljima

Nakon tri godine pandemije, obilježene brojnim restrikcijama, turisti su pohrlili na ljetovanja u europskim gradovima. I dok ugostitelji i iznajmljivači zadovoljno trljaju ruke, posjetitelji i lokalci frustrirani su nesnosnim gužvama kojima se ne nazire kraj.

New York Times pisao je o ovom problemu koji je zahvatio gotovo sve europske turističke destinacije, a među njima je izdvojio i dva hrvatska grada: Split i Dubrovnik.

Najljepše plaže u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell; montaža Neven Bučević

'Hrvatski grad Dubrovnik, čiji su bijeli bedemi najpoznatiji kao Kraljev grudobran u HBO-ovoj seriji 'Igra prijestolja', još je jedna destinacija koja se bori s problemom prekomjernog turizma. U prvih pet mjeseci 2023. zabilježio je 46 posto veći broj dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine', piše Times.

Napominju i kako je Dubrovnik nedavno nadmašio Veneciju kao 'najviše turistički' grad u Europi, prema izvješću koje je objavila Holidu, internetska agencija za iznajmljivanje kuća za odmor.

'Kao da ste u džungli, pitate se hoćete li preživjeti. Zamislite 8000 turista, što ako se nešto dogodi? Na Dubrovnik treba gledati kao na stadion na kojem se održava veliki događaj. Postoje samo dva izlaza za slučaj opasnosti', opisala je svoj dojam stanja u centru Dubrovnika lokalna građanka za Times, požalivši se i na nesnosnu buku od koje se ne može spavati.

Ugledni američki portal opisao je i stanje u Splitu, naglasivši kako je ponovno krenula 'bitka s mladim i ponekad bezobzirnim partijanerima', naglašavajući probleme s devijantnim ponašanjem turista kao što je penjanje na javne spomenike, vidna alkoholiziranost i vršenje nužde u javnosti.

Važnost zaštite od sunca Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia; montaža Neven Bučević

'Neuredno ponašanje - pijenje u blizini škola, penjanje na spomenike, kupanje u fontanama, vršenje nužde i spavanje na javnim mjestima - sada nosi kaznu od 300 eura, oko 327 dolara. Povraćanje na javnim površinama košta upola manje', napominju, uz zaključak kako se masovnim posjetama turista i problemima koje one donose - ne nazire kraj.