top izbor

Lijepe i lake za održavanje: Biljke koje prekrasno izgledaju na balkonu, a o njima se gotovo uopće ne morate brinuti

17.04.2022 u 17:04

Bionic
Reading

Uređenje vrta, balkona i terase u posljednjih nekoliko godina doživjelo je pravi procvat, a sve veći broj ljudi otkriva ljubav prema vrtlarenju. Uređenje balkona ponekad može biti izazovno, pogotovo za početnike, stoga je preporučljivo odabrati biljke koje ne bujaju i lijepo izgledaju, a pri tome ne traže puno njege

Rasadnici su nevjerojatan i šarolik izvor prekrasnih biljaka, no upravo ta količina može otežati potragu za onom idealnom, pogotovo za vrtlare početnike s ograničenim prostorom za sadnju. Ipak, uz dobar izbor balkoni se itekako mogu urediti i pretvoriti u zelene i mirisne oaze savršene za opuštanje za toplih dana i večeri.

Prilikom uređenja dobro je voditi računa o nekoliko stvari. Kompost i teški betonski ili terakotni lonci mogu biti iznenađujući teški, stoga uvijek prethodno provjerite koju težinu vaš balkon može podnijeti i radije odaberite lakše posude. Što se tiče komposta, razmislite o kupnji onog koji je formuliran tako da bude lagan.

Nakon toga prilikom izbora biljaka vodite računa i o tome koliko je vaš balkon izložen. Za vjetrovitih dana morat ćete biljkama pružiti zaštitu ili jednostavno odabrati one kojima takvi uvjeti ne smetaju. Naravno, tu je i dnevna količina svjetlosti koju prima vaš balkon. Ako je u sjeni veći dio ili cijeli dan, birajte biljke koje vole sjenu. One pak izložene svjetlosti velik dio dana, posebice ako je dio balkona ostakljen pa se Sunčeva svjetlost reflektira, mogu lako uvenuti. U tom slučaju dobar izbor su biljke sa srebrnim lišćem, poput lavande i pelina, koje bolje reflektiraju svjetlost. Kako bi vaš mali vrt uspio, nemojte komplicirati, već igrajte na sigurno i posadite biljke koje sjajno izgledaju, a zahtijevaju minimalno brige.

Lavanda

Lavanda nije omiljena samo zbog svoje lijepe boje, već i zbog mirisa i ljekovitih svojstava. Ako je namjeravate zasaditi na otvorenom, pažljivo odaberite veličinu lonca i ostavite joj dovoljno prostora za rast. Odaberite mjesto koje ima puno svjetlosti i ne previše vjetra. Lavanda također najbolje uspijeva na pjeskovitom tlu s dobrom drenažom i zahtijeva vrlo malo zalijevanja tijekom hladnijih mjeseci.

Ružmarin

Ovo je doista biljka koja dolazi s bonusom. Ne samo da je lijep i mirisan, već su njegove grančice sjajan dodatak u mnogim jelima, počevši od tjestenine pa do mesa, piletine, čak i sladoleda za one sklone isprobavanju novih okusa. Ružmarin će vrlo dobro rasti u posudama, a zahtijeva puno svjetlosti i preferira pješčano tlo. Zalijevanje je potrebno samo kada je pijesak u posudi suh.

Limunski čempres

Ovo prekrasno stabalce idealno je za uzgajanje na otvorenom i savršena biljka za balkon. Jednostavan za podrezivanje i održavanje, potrebna mu je svjetlost jer je otporan na sušu, iako će mu trebati malo redovitije zalijevanje dok ne poraste. Jedina stvar o kojoj treba voditi računa je da ga redovito okrećete kako bi sa svake strane primao podjednaku količinu svjetlosti. U protivnom će neravnomjerno rasti.

Afrički ljiljan

Ove predivne ljepotice vrlo su popularne i lako ih je uzgajati. Ne samo da izgledaju dojmljivo kada cvatu, već dolaze i u različitim bojama. Uz to su vrlo otporne i zahtijevaju malo održavanja. Kada cvjetaju, cvjetni grozdovi nalaze se na tankim i dugim peteljkama i nema šanse da ih prolaznici ne primijete. Dodatna prednost je to što su to lijepe zelene biljke s puno lišća čak i kada nisu u cvatu.

Aloe vera

Ova biljka praktički se brine sama za sebe. Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, a zahtijeva minimalno zalijevanja. Dobro raste na pH neutralnom, ali pjeskovitom tlu, ali ne podnosi puno svjetlosti tijekom cijelog dana jer će joj isušiti sočne listove i požutjeti ih. Najbolje će uspjeti u posudi od terakote i uvijek joj je potrebna dobra drenaža.

Lovor

Lovor je začinska biljka koja se može uzgajati kao grm ili drvo, a njegovo lišće dodatak je brojnim sjajnim jelima. Ova biljka vrlo je popularna među vrtlarima jer se može oblikovati na mnogo načina, a od njega se može napraviti čak i bonsai. Treba dobro drenirano pjeskovito tlo i dobro će rasti u loncu od terakote. Osim toga, potrebno mu je minimalno pet sati dnevne svjetlosti, a uz to trebat će malu količina gnojiva na bazi dušika svakih nekoliko mjeseci kako bi procvjetao, kao i redovito, ali ne previše zalijevanja.

USUSRET PROLJEĆU

Ne znate koje biljke posaditi u vrtu? Ove vrste su najmanje zahtjevne, a neke od njih mjesecima cvjetaju

Pogledaj galeriju