NAJZDRAVIJA OBUĆA

Liječnici su oduševljeni ovim modnim trendom; evo i zašto ga podržavaju

25.06.2021 u 06:59

Bionic
Reading

Globalna pandemija utjecala je na naše živote na mnoge načine, a tako i na svijet mode pa udobne modne kombinacije nikad u povijesti nisu izgledale tako cool

Neudobne štikle sad su gotovo potpuno istisnule tenisice čija se primarna uloga, obuće za sport i slobodno vrijeme sad pretvorila u nešto posve drukčije.

Trendseterice ne izlaze iz udobnih kombinacija, a obući poput štikli u ovom trenutku ne ide baš najbolje jer su ih zamijenile tenisice svih oblika koje nikad dosad nisu bile ovako popularne.

Trendovi obuće nisu uvijek uključivali udobnost no tzv. comfy i athleisure modni stilovi s globalnom pandemijom kao vjetrom u leđa posve su promijenili modne preferencije, osobito Generacije Z.

Tenisice nikad nisu bile toliko popularne

Vjerojatno vam nije promaknuo najnoviji trend na društvennim koju uključuje siluetu nadahnutu 90-ima poput mom jeansa, kratkih topova i dakako sportskih tenisica pomalo robusnog dizajna kakve su primjerice legendarne Nike Air Force 1 koje su aspolutni must have zaljubljenica u modu poput Madison Beer, Hailey Bieber, Kendall Jenner, Belle Hadid...

Privlačnog izgleda, s visokom razinom udobnosti i svestranosti jer ih trendsterice nose i s haljinama, vrućim hlačicama, trapericama ili širokih hlačama, znači uz sve, učinio ih je najpoželjnijim tenisicama ovoga trenutka što potvrđuje i modna tražilica Lyst gdje redovito Nike Air Force 1 zauzimaju visoka mjesta po broju pretraživanja.

  • +4
Hailey Bieber svoje Nike Air Force 1 uključuje u svoje casual kombinacije Izvor: Profimedia / Autor: Vasquez-Max Lopes / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Ovaj trend odobrili su i liječnici koji ističu kako je ovakva obuća apsolutno najbolji odabir koji možete odabrati za sebe, a stopala koja obavljaju itekako važnu funkciju bit će vam jako zahvalna.

Iako su tzv. 'ružne' tenisice prisutne na modnoj sceni već nekoliko godina, zanimanje za udobnim modnim komadima tijekom pandemije koronavirusa ovaj je tend doveo do vrhunca popularnosti.

Na što treba pripaziti pri kupnji obuće

Liječnici su oduševljeni ovom obućom, osobito ortopedi koji kažu kako su puno zdravija opcija od uskih i - uglavnom neudobnih štikli.

'Sviđa mi se što ovaj sportski trend koji postaje sve popularniji! Prije ovoga vršio se ogroman pritisak na žene da cijelo vrijeme budu u cipelama koje dugoročno čine veliku štetu stopalima', mišljenja je dr. Jackie Sutera.

Treba reći kako nisu sve 'ružne' tenisice jednako udobne, no prema riječima dr. Alexa Kora u isporedbi s drugim modelima, popularne Nike Air Force 1, omiljena tenisica pripadnika Generacije-Z, pruža dobru dobru stabilnost stopalu i najmanje iritira prste.

Dr. Kor je objasnio kako je trend nošenja potpuno ravne obuće vrlo loša ideja jer ne nudi nikakvu zaštitu stopalima što može prouzročiti ozbiljne ozljede.

Liječnici upozoravaju da su vrlo opasne tanke visoke pete koje, priznajemo, jesu nevjerojatno seksi, no ne pružaju nikakvu potporu stopalu i mogu dovesti od ozljeda gležnja, te savjetuju radije obuću na stabilniju, punu petu.

Dr. Sutera posebno je pak izdvojila jedan trend kao vrlo loš, a to su tenisice na petu koje su bile popularne prije nekoliko godina.

Kad je u pitanju izbor najbolje obuće, bitno je odabrati model koji pristaje obliku vaših stopala, a kupnju je, podsjećaju stručnjaci, bitno obaviti pred sam kraj dana jer je tad stopalo natečenije. Cipele bi trebale dobro sjedati bez agresivnog navlačenja, a uvijek treba birati modele obuće izrađene od prirodnih materijala zbog zdravlja stopala.