the independent

Kultne novine se raspisale o ljepotama Hrvatske, a evo koje gradove su izdvojili

08.07.2023 u 12:38

  • +4

Hrvatski gradovi

Izvor: Profimedia / Autor: Goran Jakus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Ljepote našeg Jadrana već desetljećima mame turiste, a oni koji jednom dođu na našu obalu - rado joj se vraćaju. Britanski časopis sada se raspisao o Hrvatskoj, a izdvojili su i neke gradove koji nisu na obali

Popularnost Hrvatske i hrvatske obale raste iz sezone u sezonu, a mnogobrojni turisti oduševljeni su našim gradovima, kulturom i lijepim čistim morem. Jadransko je more sigurno najveći adut za naš turizam, a kultni časopis Independent raspisao se i kako se broj posjetitelja drastično povećao.

'Popularnost među stranim posjetiteljima dramatično je porasla posljednjih godina, a broj turista porastao je u posljednjem desetljeću s 10,4 milijuna u 2010. na rekordnih 19,6 milijuna u 2019', napisali su u novinama dodatno objasnivši da je Hrvatska posebna mješavina prirodne ljepote i elegantne vrijedne arhitekture.

Zagreb

Prvi na popisu novina je glavni grad koji opisuju kao opušteni grad srednjovjekovne arhitekture.

'Sjednite u njegov srednjovjekovni Gornji grad, ispunjen kamenim ulicama i zgradama od lokalnog značaja, ili lutajte ulicama Donjeg grada pod utjecajem Austro-Ugarske', stoji u tekstu koji preporuča Tkalčićevu ulicu kao glavnu ulicu ispunjenu barovima, restoranima i kafićima.

Dubrovnik

Ne iznenađuje da je ovaj grad na popisu Engleza jer Dubrovnik slovi kao najpoznatije odredište u Hrvatskoj. Raspisali su se o srednjovjekovnim zidinama koje su nazvali spektakularnima, ali i o razvedenoj obali s tirkizno plavim morem. Popularnosti Dubrovnika doprinijelo je i pojavljivanje u 'Igri prijestolja', a tvrđava Lovrijenac postala je sve popularnija.

Međutim, naveli su da je grad na jugu najbolje posjetiti u lipnju ili u rujnu: 'Visoka sezona donosi vrlo velik broj turista i najtoplije temperature, stoga razmislite o posjeti u lipnju ili rujnu'.

Najljepše plaže u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell; montaža Neven Bučević

Split

Grad cara Dioklecijana omiljena je lokacija mnogih turista, gotovo neizbježna! Popularnost 'najlipšeg grada na svitu' porasla je dolaskom Ultra Music Festivala, zbog čega danas mnogi Splićani trpe mnoge probleme i nepodopštine turista koji su stigli partijati. Međutim, Britanci to nisu ni spomenuli.

Nahvalili su Split kao mjesto s dobrim restoranima u kojima je u ponudi lokalna hrana, ali i izgled grada stoljetne povijesti.

'Pronaći ćete neke od najbolje očuvanih primjera rimske i venecijanske arhitekture izvan Rima i Venecije, prekrasan Stari grad i užurbane plaže poput Bačvica', piše u tekstu.

Hvar

Ljepote Hvara poznate su i izvan Lijepe Naše pa i ne čudi da su ga Britanci uvrstili u svoj popis.

'Grad Hvar je glavno naselje na otoku, gdje se srednjovjekovni dvorac Fortica nadvija nad raznovrsnom venecijanskom arhitekturom i užurbanim Trgom svetog Stjepana u Starom gradu', pišu u tekstu. Osim toga, dodirnuli su se i plaža, a izdvojili su Pokonji Dol i Bonj.

Osim toga, spomenuli su i party kulturu Hvara!

Rijeka

Čak su i britanske novine svjesne da je Rijeka ponekad malo zanemarena, što je vrlo nepravedno. Zaključili su da je grad i više nego vrijedan posjeta. Opisali su Rijeku kao grad pod utjecajem mješavine habsburške i talijanske vladavine, gdje se glavna luka zemlje proteže duž većeg dijela obale.

Kao posebno zanimljivo mjesto izdvojili su Korzo, ali i obližnje plaže Kantrida, Sablićevo i Kostrena.

Zadar

Grad Zadar turiste oduševljava poviješću koja je još uvijek sveprisutna i vidljiva u starom gradu. Svojim čitateljima naveli su kako se u rimskim ulicama još uvijek nalaze venecijanska vrata, katedrale i dvorci, kao i rimski forum u gradu, dok je dio gradskih obrambenih zidina – koji su i sami dio svjetske baštine UNESCO-a – sada popularno šetalište na rivi.

Baš kao i uvijek pri spomenu Zadra, i ovaj su put spomenuti zalasci sunca koje je najbolje promatrati s Morskih orgulja i Pozdrava suncu.

Pula

Iako bi na ovom popisu mnogi očekivali Rovinj, boje Istre ovaj put brani predivna Pula!

Posebno su istaknuli pulsku Arenu kao primjer najbolje očuvanog primjera rimske arhitekture u zemlji. Dodali su kako se amfiteatar još uvijek koristi, no ne za gladijatorske igre već za koncerte i filmski festival.

'Iako bi vas jednostavno lutanje starim gradom moglo zaokupiti danima, vrijedi posjetiti Pulski Kaštel (mletačku tvrđavu), crkvu sv. Franje, tunele Zerostrasse i gradske plaže sa zlatnim pijeskom', napisali su hvaleći ljepotu Pule.

Korčula

Usporedivši Korčulu s Dubrovnikom, naveli su da je i ovaj grad okružen zidinama, a starogradsku jezgru Korčule opisali su kao sastavljenu od popločanih ulica, kula, katedrale i kamenih kuća s krovovima od crvenih crijepova.

Naveli su i jednu zanimljivost o ovom našem prekrasnom otoku, a to je da je ovdje navodno rođen i Marco Polo!

Zagorje

S unutrašnjosti su popis počeli, ali i završili!

Zagorsku regiju opisali su kao izuzetno popularnu među Zagrepčanima, a sve zbog bujnog zelenila, prekrasnih dvoraca i crkava. Prepoznali su i tendenciju Zagorja da se fokusira na to da postane destinacija za odmor i opuštanje.