ŽELJKA KLEMENČIĆ:

'Kuham zato da u svakom danu doživim nešto lijepo'

15.12.2014 u 08:40

Bionic
Reading

'Mrvica svaki dan' ime je kuharice kojom je magazin Mrvica obilježio dvije godine postojanja, a pokrenula ga je autorica knjige te pokretačica i urednica magazina Željka Klemenčić

Kako sama kaže, knjiga u izdanju nakladnika Krug nastala je nakon što se arhiva magazina Mrvica lijepo odebljala, a ideju za sam magazin dobila je jer ju je zanimala svakodnevna hrana, hrana uz kakvu smo odrasli i uz kakvu su vezane naše emocije. Osim što Željka sva svoja znanja bilježi u magazinu, gledatelji su je mogli vidjeti i kao članicu žirija u emisiji 'Tri, dva, jedan – kuhaj'.

Kratko i jasno, Željka Klemenčić poručuje nam da je najbolja inspiracija za pripremu hrane glad. No otkada je shvatila koliko dramatično prehrana utječe na kvalitetu njezinog života, hranu gleda drugim očima. Voli jednostavne stvari, minimalno termički obrađene, te da se nakon obroka osjeća dobro i sretno. Stoga je njezina mantra comfort food

Poput mnogih drugih ljubitelja dobre hrane, nešto je preuzela iz obiteljskog naslijeđa pripreme hrane. Kaže kako nije velik tradicionalist, ali domaće rezance radi točno istim pokretima, čak i na istoj oklagiji kao njezine majka i baka. Salenjake, pogačice s čvarcima te neke slavonske klasike također priprema baš onako kako se to u njezinoj obitelji uvijek radilo.

Nadalje, otkriva nam da ne pati na certifikate za organski uzgoj, ali ipak joj je važno porijeklo hrane: 'Više vjerujem čovjeku nego certifikatu. Sve što mogu kupujem lokalno, sezonski i od malih proizvođača kojima znam imena i prezimena. Odlazim kod njih doma, na ručak s ljudima, znam tko su, kako rade i u što vjeruju. S vremenom se razvio cijeli uhodani sustav nabavke mesa, sira, zelenog ili jaja direktno od proizvođača.'

Zbog velikog broja jela koja već godinama spravlja lista onih najboljih stalno se mijenja. No kaže nam da će u žurbi sigurno uvijek pripremiti neko jelo na žlicu, primjerice varivo od leće s prosom. A gostima pak voli kuhati sva jela u velikim loncima i ozbiljnije komade mesa. Tako bi vas mogla iznenaditi goveđim repom ili telećom koljenicom

Možda upravo iz tog razloga nema neke posebno omiljene namirnice: 'Lakše bi mi bilo nabrojati namirnice koje mi nisu omiljene jer sve jedem i sve volim kad je pripremljeno kako treba. Ali mislim da u svakoj kuhinji treba biti domaće slanine, jaja kokoši koje su hodale i kljucale, dobrog maslinovog ulja, sezonske zelenjave, orašastih plodova i voća'.

Iako obožava provoditi vrijeme u kuhinji i kuhati, Željka otkriva da radije spravlja konkretna jela: 'Slastice mi idu čisto okej za nekoga tko više voli slano. Ali i slastice više volim konkretne, nego neke pipkave minijature. Više sam tip za pite i štrudle. Konkretna jela, veliki lonci i dobri temelji – domaći kruh od kiselog tijesta, recimo – to je ta hrana koju našu svakodnevicu čini boljom. Kao što sam rekla u uvodu knjige - kuham zato da u svakom danu doživim nešto lijepo. A kolače pečem samo vikendom i za fešte. Nema potrebe jesti slatkiše na dnevnoj bazi.'

Ako se i sami želite okušati u kuhinjskim čarolijama i otkriti sve tajne dobre kuhinje, Željka vam poručuje da jednostavno zasučete rukave i krenete, a uči se u hodu.

Nema razloga za stres i preveliku ozbiljnost - kuhanje je sreća i zabava. Rekla bih još – ne komplicirajte, držite se zdravih temelja, ali to dođe s vremenom. Jednostavnost je faza zrelosti. Neke se stvari ne mogu požuriti', kaže autorica nove kuharice.