KRALJEVA ANAMNEZA

Kralj Charles svoj zdravstveni karton nikada nije krio od javnosti, a u njemu je bilo uistinu svega

06.02.2024 u 14:10

Bionic
Reading

Vijest da je kralju Charlesu III dijagnosticiran karcinom šokirala je i uznemirila javnost, a ta informacija dolazi samo nekoliko dana nakon što je pušten iz privatne londonske klinike, u kojoj je bio podvrgnut 'rutinskom liječenju' zbog povećane prostate

Engleski kralj, koji će ove godine proslaviti 76. rođendan, godinama je patio zbog brojnih zdravstvenih problema, od kronične boli u vratu do slomljenog rebra i oticanja prstiju.

Buckinghamska palača u svojoj je izjavi istaknula da se radi o zdravstvenoj tegobi koja izaziva zabrinutost, a primijećena je tijekom nedavnog liječenja prostate. Potvrđeno je da je riječ o raku, no drugi detalji nisu još objavljeni.

Kralju ovo nije prvi put da ima problema sa zdravljem te se često šalio na račun svojih tegoba.

'Ne znam za vas, ali sada dijelovi mene neprestano otpadaju u pravilnim intervalima', našalio se prilikom posjeta Brisbaneu 2018.

  • +5
Kralj Charles Izvor: Profimedia / Autor: Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Evo nekih zdravstvenih problema s kojima se Charles susreo tijekom godina:

Kronična bol u vratu i leđima

Princ Harry otkrio je u svojim memoarima 'Rezerva' da je njegov otac često patio od kroničnih bolova u vratu i leđima, za koje su djelomično zaslužne njegove stare ozljede prilikom igranja pola.

Kronična bol u leđima - opisana kao bolna, vruća, goruća ili probadajuća agonija - pogađa otprilike jednu od 13 odraslih osoba, pokazuju neka istraživanja. Čak osam od 10 ljudi patit će od nje u nekom trenutku svog života. Može biti uzrokovana nizom čimbenika, uključujući istezanje mišića, iskliznuće diska - kada se meko tkivo između kostiju u kralježnici izboči - i išijas, ukliješteni živac. Smatra se da je kraljev zaštitni znak hodanje s prstima isprepletenim iza leđa terapeutski trik koji mu pomaže ublažiti bolove u leđima. Otvaranje prsnog koša i povlačenje ramena unatrag sprječava ga da klone dok hoda.

Oticanje prstiju

Takozvani 'kobasičasti prsti', odnosno otečeni prsti kralja Charlesa godinama su privlačili veliku pozornost.

Pišući prijatelju nakon rođenja Williama 1982., Charles se našalio: 'On stvarno izgleda iznenađujuće ukusno i ima 'kobasice' poput mojih.' Njegova pokojna majka, kraljica Elizabeta II., primijetila je da je njezin prvorođeni sin imao velike prste i dok je bio beba. Međutim kralj nikada nije otkrio koji je pravi uzrok njegove nevolje.

Dr. Chun Tang, liječnik iz Manchestera, objašnjava medicinsko stanje poznato kao daktilitis: 'Postoje brojni razlozi zbog kojih osoba može patiti od 'kobasičastih' prstiju. Natečeni prsti često su simptom zadržavanja vode, što može biti uzrokovano brojnim zdravstvenim problemima. Ovo stanje nastaje zbog upale i može biti posljedica artritisa, višestrukih bakterijskih infekcija ili čak tuberkuloze. Ostale mogućnosti uključuju visoke razine soli, alergijske reakcije, nuspojave lijekova, ozljede i autoimune bolesti.'

  • +6
Kralj Charles III Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Nekancerogena izraslina

Kralju Charlesu je 2008. godine manjim zahvatom uklonjena nekancerogena izraslina s vrha nosa. Tad je viđen s malim flasterom na desnoj strani nosa nakon operacije u londonskoj rezidenciji Clarence House u svibnju te godine. Iz bolnice nisu otkrivali detalje, već su opisali da se radi o 'manjem kirurškom zahvatu'.

Lomovi kostiju

Charles je slomio desnu ruku nakon pada s konja tijekom polo utakmice u Cirencesteru 1990., što je opisano kao 'gadan prijelom iznad desnog lakta'. Tada je imao 41 godinu.

Kralj je proveo tri noći u bolnici, no ruka nije uspjela pravilno zacijeliti i nakon tri mjeseca boli, ali i upozorenja da bi, ako se ne liječi, mogao biti toliko obogaljen da ne bi mogao salutirati - morao je na operaciju kako bi se to riješilo. Otpušten je iz bolnice tjedan dana kasnije i vratio se na teren unutar godinu dana. Zatim je nespretno pao s konja tijekom lova 2001. i slomio akromion, malu kost na rubu lopatice. Njegova prva polo nesreća dogodila se još 1980. - dobio je šest šavova, što mu je ostavilo ožiljak u obliku polumjeseca na lijevom obrazu.

Operacija koljena

Zatim je 1992. godine imao operaciju popravljanja uništene hrskavice u lijevom koljenu. Šest godina kasnije, 1998., trebao je lasersku operaciju kako bi popravio oštećenu hrskavicu u desnom koljenu, što je rezultat desetljeća planinarenja, skijanja i igranja pola.

Nakon toga je hodao uz pomoć štapa, no dva dana kasnije, protivno savjetu pomoćnika, odbacio ga je i nastavio s cjelodnevnim angažmanima.

Ogrebana rožnica

U studenom 2001. Charles je nosio povez na lijevom oku koji je izazvao brojne komentare. Ispostavilo se da je pilio granu sa stabla u Highgroveu, svom imanju u Gloucestershireu, kada mu je piljevina upala u oko. Prašina mu je izgrebala rožnicu i privremeno utjecala na vid. Nakon liječenja lokalnog liječnika prebačen je specijalistu i propisao mu je dan odmora. Glasnogovornik palače rekao je tada da ga je oko 'boljelo' i nekoliko dana kasnije.

Kralj Charles III i kraljica Camilla Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens / PA Images / Profimedia

Napuknuto rebro

U siječnju 1998. Charles je galopirao velškim krajolikom te je pao s konja i slomio rebro. Unatoč nelagodi, kralj sklon ozljedama inzistirao je na trekkingu na Himalaji nekoliko tjedana kasnije, u sklopu službenog posjeta Nepalu i Butanu.

Pad s konja

U kolovozu 2001. zbačen je s konja tijekom humanitarne polo utakmice u Cirencester Parku u Gloucestershireu. Pad na glavu ga je onesvijestio i bio je u opasnosti da proguta jezik sve dok bolničar nije uletio na teren. Charlesa su iznijeli na nosilima, a neki iz užasnute gomile, među kojima je bila i Claudia Schiffer, kasnije su priznali da su pomislili da je mrtav! Iako izubijan i potresen, kralj, koji je tada imao 52 godine, nije slomio nijednu kost.

Oštećen grkljan

Godine 1981. zalutala polo loptica odletjela je izravno u Charlesovo grlo tijekom utakmice. Incident ga je šokirao i samo se uhvatio za grlo. Iako nije pretrpio trajnu štetu, izgubio je glas na deset dana.

Kila

Charles je imao operaciju kile u ožujku 2003., navodno uzrokovane ozljedom u vrtu zbog rada na posjedu Highgrove. Kako mu je omča crijeva stršala kroz trbušni mišić, trpio je znatne bolove, a kasnija operacija značila je da je morao otkazati skijanje u Klostersu u Švicarskoj. Sljedeći dan otpušten je iz londonske bolnice King Edward VII.