NOVI MODNI POREDAK

Kraj vladavine na vidiku: Kako će izgledati modni svijet nakon odlaska Anne Wintour

15.04.2018 u 14:26

Bionic
Reading

Glasine o tome da Anna Wintour napušta američki Vogue proširile su se brzinom munje. Iako ih je osnivač istoimene medijske kompanije Condé Nast, u čijem je vlasništvu i Vogue, opovrgnuo, nismo mogli ne zapitati se koji im je povod te kako bi modni svijet izgledao nakon odlaska najutjecajnije i najuvaženije modne ličnosti današnjice

U posljednjih tjedan dana modnim kuloarima ne prestaju odzvanjati priče o odlasku jedne i jedine Anne Wintour, žene od čijeg mišljenja strahuju i najprestižnije modne kuće. Nakon što je 1988. kročila na mjesto glavne urednice Voguea i donijela mu status najprestižnijeg modnog časopisa, dakle poslije 30 godina posvećenosti modnoj bibliji, počela su nagađanja kako je konačno došao kraj vladavine Anne Wintour.

Mediji su se raspisali o tome kako 68-godišnja urednica odlazi iz kompanije Condé Nast, u kojoj je obnašala funkciju umjetničke direktorice od 2013. godine, a samim time da napušta i poziciju glavne urednice Voguea. Odstupanje s navedenih pozicija Anna navodno namjerava realizirati nakon finaliziranja rujanskog izdanja, točnije nakon vjenčanja 30-godišnje kćeri Bee Shaffer, koja se u srpnju udaje za Francesca Carrozzinija, sina bivše urednice talijanskog Voguea, France Sozzani. Navodno bi udaja njezine kćerke trebala poslužiti kao idealna izlika za javnost da utjecajna urednica najavi odlazak u mirovinu.

Iako brojni izvori inzistiraju na tome da je Anninu vremenu u medijskoj kompaniji Condé Nast došao kraj, tvrtka je promptno odbacila glasine, no poricanje glasnogovornika kompanije i intervencija izvršnog direktora Condé Nasta, Roberta A. Sauerberga, koji je svim urednicima naredio da opovrgnu medijske napise, nisu zaustavili daljnja nagađanja.

Anna Wintour u kariranom kaputu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Sretan sam što mogu reći kako glasine o Anninu odlasku nisu istinite', izvijestio je Sauerberg u dopisu koji je stigao na adresu The New York Timesa, nazvavši Wintour 'odličnom partnericom uz pomoć koje nastoje ulagati napore u transformiranje kompanije u budućnosti'.

Osim glasina o Anninu odlasku iz Voguea, pojavile su se one o zamjeni. Izvori tvrde kako bi na njezino mjesto uskoro mogao zasjesti 46-godišnji Edward Enninful, usprkos činjenici da je nedavno postao glavni urednik britanskog izdanja tog magazina.

Enninfulu nije nikakva nepoznanica preuzimanje visoke pozicije nekog iskusnog modnog veterana, a navedeno je potvrdio postavši novi urednik britanskog Voguea, pri čemu je zamijenio dotadašnju urednicu Alexandru Shulman, koja je vođenju britanskog izdanja modne biblije posvetila 25 godina života.

Glasine kruže već nekoliko mjeseci, no nijedan se medij nije usudio javno izaći s ovim sumnjama, sve dok to nije učinio The Post. Razlog tomu je i to što mnogi ne mogu ni zamisliti kako bi modni svijet izgledao bez Wintour na čelu.

Zamislite na trenutak tu scenu. Nije nimalo nemoguće da bi u tom trenutku uslijedio pravi kaos. Anna Wintour 30 je godina provela na mjestu glavne urednice Voguea, a na tu je poziciju stigla i prije negoli je Tom Ford debitirao u Gucciju, tu je od samog početka modne kuće Marc Jacobs te prije nego što su Stella McCartney i Alexander McQueen diplomirali na modnoj akademiji.

Njezin utjecaj na modnoj sceni možda najbolje opisuje citat iz The Timesa: 'Ona ne diže prst kako bi osjetila vjetar i ovisno o njemu sudila o trendovima. Ona jest vjetar.'

  • +9
Anna Wintour vjerna je istim čizmama Izvor: Profimedia / Autor: Auto

Wintour direktno utječe na gravitacijsko polje kompanije sa svim svojim stečenim znanjem, strategijama, poznanstvima, suradnjama i odnosima na modnoj sceni, uvježbanim načinom rada, izgrađenom estetikom časopisa i sustavom podrške koju uživa izvana i iznutra, da bi, u slučaju da sve to nestane, došlo do novog modnog poretka. Njezin odlazak značio bi ne samo promjenu koja se tiče modne štampe, već i promjenu na estradnoj sceni. Upravo je Wintour ona koja odlučuje o tome kojoj će potencijalnoj zvijezdi otvoriti vrata i osigurati ulazak u svijet modnog biznisa.

Uvijek ozbiljna urednica tijekom godina je pomogla brojnim dizajnerima da budu prepoznati. Marcu Jacobsu je pomogla da dobije posao u Louis Vuittonu, a Thomu Browneu da radi za Brooks Brothers. Pošlo joj je od ruke osigurati povratak Johna Galliana na modnu scenu nakon što je u Dioru dobio nogu poslije rasističkog i antisemitskog ispada u javnosti. Zahvaljujući njoj, Galliano danas dizajnira za modnu kuću Maison Margiela.

Ukratko rečeno, Wintour je zaslužna za cijelu jednu generaciju njujorških dizajnera, kao što su Lazaro Hernandez i Jack McCollough, osnivači brenda Proenza Schouler, Joseph Altuzzara i Jason Wu, zahvaljujući Vougeovom CFDA Fashion Fondu, koji svake godine pomaže razvoju novih talentiranih imena.

Zaslužna je i za brojna danas uspješna urednička imena u Condé Nastu i šire, uključujući Amy Astley, urednicu Architectural Digesta, koja je započela svoju karijeru u beauty odjelu Voguea, kao i Phillipa Picardija, digitalnog urednika Teen Voguea i Allurea, sestrinskih časopisa u vlasništvu tvrtke Condé Nast.

Redizajnirala je mnoge časopise u vlasništvu Condé Nasta prema vlastitom nahođenju, zbog čega neki smatraju da je predsjedala propašću svojih internih rivala jer smanjivanjem oglasnog prostora u drugim časopisima najveću zaradu od oglašavanja imat će upravo Vogue.

Wintour je znala kako pametno iskoristiti priliku. Na naslovnice Voguea nerijetko je stavljala zvijezde novih filmova, na obostrano zadovoljstvo, i na taj način krojila holivudske karijere mnogih danas uspješnih glumica.

  • +9
Anna Wintour Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osnivajući Met Galu, na koju se svake godine odazovu najveće estradne zvijezde, Wintour joj je osigurala titulu najveće modne manifestacije u svijetu, dirigirajući tko će se na njoj pojaviti, u čemu će se pojaviti i tko će od zvijezda zaslužiti mjesto na stranicama modne biblije.

Da se uistinu dogodi ono o čemu mediji pišu, ljubiteljice bob frizure diljem svijeta izgubile bi uzor i jednu od začetnica ove trendi frizure. Malo tko zna da je Anna svojoj bob frizuri vjerna od 14. godine, a fenira ju čak dva puta dnevno. Za nekoga tko je cijeli svoj život posvetio modnoj industriji i doslovno živi trendove pomalo je nevjerojatno da nosi iste cipele čak 20 godina. Riječ je o bež sandalama s potpisom Manola Blahnika koje je slavni dizajner predstavio davne 1994. godine.

Neosporno je jedina urednica koja je nakon Diane Vreeland uspjela stvoriti imidž popkulturne ličnosti, no za razliku od Vreeland, Wintour danas redovito utjelovljuje samu sebe u brojnim dokumentarcima i igranim filmovima, ukoliko isključimo film 'Vrag nosi Pradu', inspiriran upravo njezinim životom, a u kojem je glavna uloga pripala slavnoj Meryl Streep.

Otkud dolaze sumnje u odlazak Anne Wintour?

Njezin je doprinos kompaniji, Vogueu i, prvenstveno, modnoj industriji nemoguće procijeniti. No otkuda onda polaze sva ta nagađanja o njezinu odlasku? Za to su zaslužni određeni trendovi i aktualno stanje u kompaniji. Naime, magazini su, generalno, stjerani u kut od novih medija koji su svojom pojavom doveli do raspršivanja čitateljske publike.

Upravo zahvaljujući digitalnim verzijama, Condé Nast je ukinuo printanu verziju Teen Voguea i Selfa, smanjio broj izdanja magazina W i Brides te je reorganizirao poslovanje tvrtke, zbog čega mnogi zaposlenici istovremeno rade za više kompanijskih publikacija, a do kraja prošle godine pokrenuli su šest novih digitalnih izdanja. Kompanija je zbog sve lošijeg poslovanja morala srezati troškove i otpustiti brojne visokopozicionirane djelatnike poput Cindi Leive, koja je 16 godina radila kao urednica Glamoura, te Graydona Cartera, urednika Vanity Faira, koji je na toj poziciji proveo 25 godina.

  • +20
Anna Wintour Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S obzirom na podatak prema kojem Condé Nast godišnje isplati Wintour dva milijuna dolara, kao i to da raspolaže budžetom od 200 tisuća dolara, koliko ima pravo potrošiti na odjeću, postoji vrlo velika vjerojatnost da je tvrtka i Anni odlučila podrezati krila.

Reputaciji Voguea je naštetio i skandal koji je započeo optužbom producenta Harveyja Weinsteina za seksualno napastovanje holivudskih glumica. Nakon tog slučaja koji je odjeknuo u javnosti pojavile su se i optužbe da su Vogueovi fotografi na isti način iskorištavali modele. Wintour je bila prisiljena otkazati suradnje s prestižnim fotografima Bruceom Weberom, Marijem Testinom i Patrickom Demarchelierom.

Od tri najutjecajnija izdanja Voguea, američkog, talijanskog i britanskog, Anna Wintour je jedina koja se još uvijek može pohvaliti pozicijom urednika. Bivša urednica talijanskog Voguea Franca Sozzani preminula je u prosincu 2016. godine, dok je Alexandra Shulman u siječnju 2017. godine objavila da napušta britanski Vogue. Stoga ne sumnjamo kako će se Wintour i ovog puta izboriti za sebe.

Na kraju krajeva, ovo nije prvi put da se glasine ovog tipa pojavljuju u medijima. Godine 1999. magazin New York objavio je kako Anna Wintour napušta Vogue, a osam godina kasnije započele su glasine da će je zamijeniti Carine Roitfeld, urednica francuskog izdanja Voguea. Nagađanja su završila tako što je Roitfeld objavila ostavku 2010., a danas radi za Harper's Bazaar, najvećeg Vogueva konkurenta, te ima svoj magazin CR Fashion Book.

Što god netko mislio o njezinu ostanku na čelu Voguea, jedno je sigurno - Wintour je nadživjela ne samo svoje glavne rivale, dizajnere i konkurentske magazine, već i epidemiju modnih portala, kao i kritike na račun načina odabira modela i trendova. Kada podvučemo crtu, pitanje nije hoće li Anna Wintour otići iz Voguea jer, na kraju krajeva, doći će i taj dan kada će netko drugi doći na njezino mjesto. Pravo pitanje je - kada će i na koji način napustiti Vogue?