DRUGAČIJE METODE

Konačno traperice koje nije potrebno prati

21.05.2014 u 09:04

Bionic
Reading

Ovo je velik dan za one koji mrze prati rublje, ali loš dan za one koji imaju fobiju od bakterija. Naime glavni izvršni direktor poznatog brenda traperica Levi Strauss & Co, Chip Bergh, tvrdi da traperice uopće nije potrebno prati

Ovaj tjedan obilježava se 141. rođendan traperica Levi's 501, a glavni izvršni direktor poznatog brenda Chip Bergh naglašava posvećenost održivoj proizvodnji odjeće. Nedavno je Levi's lansirao liniju Wellthread koja se proizvodi od tkanina što se lakše recikliraju te troše manje energije i vode, a ta je linija trenutno dostupna samo u Europi i u online dućanima u SAD-u.

Levi's također proizvodi liniju naziva Waterless koja koristi znatno manje vode u proizvodnom procesu, a kako navode iz Levi'sa, svi kupci mogu preskočiti ispiranje svojih traperica nakon što ih kupe.

Berghov komentar o nepranju traperica nije nova vijest. Levi's već godinama zagovara metodu nepranja traperica, što je pak izazvalo trend smrzavanja traperica u cilju smanjenja rasta bakterija.

Međutim ne slažu se svi s tom metodom te se tvrdi kako je stavljanje traperica u zamrzivač kratkoročna metoda koju Levi's popularizira radi povećanja popularnosti svoga brenda, ali ne nužno i higijene. Članak u Gizmodu iz 2011. raskrinkao je taj koncept. 'I dok neke klice neće preživjeti u zamrzivaču, druge vrste će preživjeti. Bakterije na trapericama uglavnom dolaze od kože i napreduju na tjelesnoj temperaturi. Nakon što smrznute traperice stavite na kožu, vaše toplo tijelo zagrijava preostale klice koje će se nastaviti razmnožavati', pisalo je u članku. Gizmodo je otkrio i to da sirovi traper zahtijeva korištenje manje vode u proizvodnom procesu te manje ispiranja.

Kako piše mashable.com, kako bi se izbjeglo pranje traperica, osim smrzavanja može se koristiti sprej za kemijsko čišćenje, antimikrobni sprejevi, kemijsko čišćenje ili ih se pak može natopiti u vodi i nakon toga staviti na sušenje.