DRUŠTVENI KAPITAL

Koliko traju ženska prijateljstva?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2012 14:54
  • Objavljeno 20.04.2012 u 11:41
Prijateljice

Prijateljice

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Najbolja ženska prijateljstva ne traju vječno. Već u 20-ima žene češće komuniciraju s muškarcem

Ako ispisi telefonskih računa mogu biti relevantni dokazi, čini se da najbolja prijateljstva ipak ne traju vječno. Naime,

muškarac je uvjerljivi broj jedan na popisu kontakata žene, i to od njezinih 20-ih pa sve do kasnih 40-ih godina života. Kasnije na vrh dolazi žena, najčešće njezina kći. Istraživači sumnjaju da ti obrasci ukazuju na ženske strateške društvene veze koje čine da se usredotočuju na partnere tijekom reproduktivnih godina, a zatim u kasnijim godinama prelaze na djecu.

'Izgleda da žene na taj način investiraju u društveni kapital i to je pametna strategija koju muškarci jednostavno ne čine. Imate ograničenu količinu vremena, truda i emocija koje možete investirati u svoje odnose, a žene imaju tendenciju snažno ulagati u pojedince', pojasnila je Robin Dunbar, antropologinja sa Sveučilišta Oxford.

I ovo je istraživanje pokazalo da se veze i odnosi tijekom života mijenjaju. Nerijetko ženske prijateljice u ranoj mladosti jednostavno nestaju u zrelijoj dobi. No žene ipak paze na odnose jer razumiju koliko su važni u starijoj životnoj dobi.

Sada kada su otkrili da žene i muškarci drugačije grade međuljudske odnose, znanstvenici se žele fokusirati na proučavanje mozga kako bi se otkrilo koji dijelovi mozga djeluju na različite odnose i kako.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi