MANJE NEGO MISLITE

Koliko alkohola zapravo smijemo piti?

01.06.2012 u 16:29

Bionic
Reading

Znanstvenici upozoravaju da je optimalna količina alkohola kojom se ne ugrožava zdravlje pet grama dnevno, što je manje od polovice čaše vina ili četvrtina krigle piva

Britanci ne bi smjeli piti više od dva decilitra piva dnevno, tvrde znanstvenici upozoravajući da bi se u toj zemlji godišnje moglo spasiti 4.500 života promjenom službenih savjeta o 'sigurnom' dnevnom unosu alkohola.


Novi savjet demantira prethodne studije koje su pokazivale da konzumacija alkohola u umjerenim količinama smanjuje rizik od smrti od srčanih bolesti. No, znanstvenici s Oxforda tvrde da je šteta koju uzrokuje redovito pijenje veća od potencijalne koristi. Smanjenje potrošnje moglo bi zaustaviti epidemiju kroničnih bolesti povezanih s alkoholom, piše Daily Mail. Trenutno, britansko javno zdravstvo kaže da su sigurne doze tri do četiri jedinice dnevno za muškarce ili dvije do tri za žene. Mala čaša vina sadrži 1,3 jedinice, a vrč piva sadrži najmanje dvije jedinice.

No, nova studija kaže da je idealan unos kojim bi se spriječio razvoj kroničnih bolesti pet grama dnevno, dakle oko pola danas preporučene jedinice. To je manje od pola male čaše vina i nešto više od dva decilitra piva. Javnom zdravstvu predlažu nove smjernice kojima bi ljudima bilo preporučena najmanje dva trezvenjačka dana u tjednu.

U studiji je grupa znanstvenika s Oxforda analizirala broj smrtnih slučajeva uzrokovanih stanjima koja se vežu uz dugoročnu konzumaciju alkohola. Ona uključuju srčane bolesti, moždani udar, visoki krvni tlak, dijabetes, cirozu jetre, epilepsiju i pet različitih vrsta raka. 'Kada se ubroje svi rizici kroničnih bolesti, optimalna potrošnja alkohola trebala bi biti puno niža nego što mnogi ljudi vjeruju', navodi se u studiji. Jedna jedinica alkohola definira se kao osam grama čistog alkohola. Studija Sveučilišta u Oxfordu kaže da je pet grama alkohola dnevno optimalna razina za zdravlje. To znači pola male čaše vina ili četvrtina krigle piva.

197051,195699,187076,187960