BEZ BORA I AKNI

Koju hranu izbjegavati ako želite lijep ten

18.03.2014 u 08:54

Bionic
Reading

Ako vam se učinilo da imate pokoju novu boricu ili vas muče akne, prehrana može igrati veliku ulogu kod rješavanja i ublažavanja ovakvih muka

Ako ste se ikada probudili s nateknutim podočnjacima, uzrok bi se mogao kriti u višku soli. Ona zadržava vodu u tijelu što potiče natečenost. Budući da je koža oko očiju jako tanka, lakše će nateći nego neki drugi dijelovi tijela. Taj problem izraženiji je kako starite.

Morska hrana i lisnato povrće

Škampi, rakovi, jastog, alge i određeno lisnato zeleno povrće poput špinata imaju visoku razinu joda. Ako unosite previše takve hrane, jod može uzrokovati akne, kaže za Huffington Post dermatolog Schultz. No to se neće dogoditi nakon nekoliko porcija, već kad se jod nakupi u tijelu. Ako imate problema s aknama, ove namirnice nemojte jesti više od jednom tjedno.

Mlijeko

Iako su njegovi učinci na kožu minimalno negativni, mlijeko također može uzrokovati štetu.
Prošle godine objavljena je studija u Italiji koja je pokazala da veće količine masnijeg mlijeka mogu uzrokovati akne. To je zato što hormoni u obranom mlijeku ne mogu biti apsorbirani u masnoće, a one pak previše stimuliraju skupinu žlijezde koje prirodno proizvode ulja u organizmu.

Škrob

Škrobni proizvodi bijelog kruha, tjestenine ili kolača, koji imaju visoki glikemijski indeks mogu uzrokovati akne. Jedna je australska studija pokazala da hrana s niskim glikemijskim indeksom može smanjiti pojavu akni kod mladića u teen godinama. YouBeauty.com dodaje da to nije zbog šećera u takvoj vrsti hrane, već škroba.

Šećer

Visok šećer u krvi može oslabjeti tkivo kože, odnosno utjecati na kolagen i njezinu elastičnost. Zbog toga možete biti podložniji linijama po licu i boricama, piše Daily Glow. Stoga nije svaka čokolada kriva za prištiće na licu, već treba birati one s manje šećera pa uživati u tamnim čokoladama.

Alkohol

Osim što može izazvati potpuno gubljenje pamćenja i stravične mamurluke, alkohol je i prirodni diuretik što znači da tijelo dehidrira dok ga konzumiramo. U tim trenucima odnosi i prirodnu vlažnost kože što dugoročno može izazvati bore.