IDEALNI ZA PROLJEĆE

Koji su europski gradovi najbolje vikend destinacije?

22.03.2013 u 10:06

Bionic
Reading

Volite li lutati Europom, a već ste upoznali metropole poput Pariza, Rima i Madrida, pogledajte koja zanimljiva i privlačna mjesta predlaže najprestižniji svjetski turistički vodič Lonely Planet kao alternativne vikend destinacije, idealne za lijepe proljetne dane

Jerez de la Frontera, Španjolska

Ovaj je grad ishodište andaluzijske kulture - pun je vinarija s poznatim slatkim vinom sherry, uglađenih konja i flamenca, a sve se znamenitosti svake godine slave nizom hedonističkih fešti. Šetnja oko starog grada s utvrdom iz 11. stoljeća i promenadom sa stablima naranči samo je uvod, jer srž Jerez de la Frontere su vinarije u kojima se pravi, čuva i prodaje poznato vino. Naziv sherry engleska je inačica španjolskog naziva jerez (koje je vino preuzelo od grada), a odnosi se na piće napravljeno od prezrelog grožđa s visokim postotkom šećera, nalik našem prošeku. Kada se nakon obilaska podruma i kušanja nezaobilaznog 20-godišnjeg jereza zaželite plesa, krenite na flamenco u jedan od poznatih tradicionalnih restorana.

Lavov, Ukrajina

Već na prvi pogled jasno je zašto građani Lavova za svoj grad ponosno tvrde da je najmanje sovjetski u Ukrajini. I zaista, daleko je od sivih blokova zgrada neizbježnih u ostalim dijelovima te zemlje. Staro središte Lavova upisano je na UNESCO-v popis svjetske baštine još 1998. kao savršen spoj tradicije istočne Europe s talijanskim i njemačkim utjecajima, kao i drugih etničkih skupina koje su ondje ostavile svoj trag. Središtem grada ili do vidikovca iznad njega najbolje se prošetati nedjeljom ujutro, kada praznim ulicama odjekuju tek napjevi iz različitih crkava. Noćni život također je raznolik i bogat sa šarmantnim kafićima, klubovima i pivnicama, što Lavov čini odličnom alternativom za Prag ili Krakow.

Dinard, Francuska

Ovaj grad na obali Bretanje obilježava nostalgični šarm 20-ih godina prošlog stoljeća. Na njegovim su plažama uživali mnogi poznati Britanci, od Churchilla do Alfreda Hitchcocka, najvjerojatnije u starinskim plavo-bijelim kupaćim kostimima koji su se oblačili i skidali u prepoznatljivim šatorima za presvlačenje. Posebnost ovog mjesta su i viktorijanske vile, ali i prekrasna Promenade du Clair de Lune ili Mjesečeva promenada. I Picasso je bio velik obožavatelj ovog područja, jer je u Dinardu proveo većinu 20-ih, uz fantastičan pogled koji je poticao njegovu imaginaciju. Svježe ulovljena riba dominira 'prehrambenom scenom', a tu su i specijaliteti poput svježeg bakalara na žaru u slanini i parmezanu.

Akureyri, Island

U zemlji prepunoj prirodnih ljepota drugi grad po veličini više je nego skriven i samozatajan. Ipak, slučajno postavljen na vrhu ledenoplavog fjorda, sa sjajnim planinama u pozadini, Akureyri je po okruženju daleko ispred glavnog grada Reykjavíka. U središtu glavnog grada sjevera, kako ga nazivaju, pronaći ćete niz opuštenih kafića u pariškom stilu te barova u kojima danju služe odlične kolače i kavu. Noću se pretvaraju u živahna mjesta za izlaske i restorane u kojima možete kušati lokalne delicije poput konjetine. U ljetnim mjesecima, kada sunce nad vrhom Skandinavije nikada ne zalazi, možete čak otići i na ponoćni golf u Akureyri Golf Club.

Rotterdam, Nizozemska

Izvanredna arhitektura, zaštitni znak Rotterdama, posljedica je njegova uništenja u Drugom svjetskom ratu zbog kojeg je u naknadnim desetljećima pretvoren u jedinstven primjer moderne estetike u Europi. Rotterdam je dom nekih od najpoznatijih umjetnina, što je dovoljan razlog za posjet – bilo da su u pitanju djela starih nizozemskih majstora, bilo da se čuvaju u nadrealističkom krilu muzeja Boijmans Van Beuningen. Noću se ovaj lučki grad pretvara u živahno mjesto s mnoštvom pivnica, kafića, kozmopolitskih restorana i barova koji više nego odgovaraju onima u najvećem mu rivalu, Amsterdamu.

Perugia, Italija

Srednjovjekovni brdski grad u srcu jedne od najljepših talijanskih regija, Umbrije, intrigantna je mješavina očuvane arhitekture 13. stoljeća i vrlo moderne kulturne scene, za koju je zaslužna brojna studentska populacija. Kako je umjetnička i muzejska scena najviših standarda postala uobičajena u Italiji, ni Perugia nije ostala iznimka. U Nacionalnoj galeriji Umbrije tako možete razgledati izvrsnu kolekciju lijepih umjetnosti od bizantskog vremena do danas. Svake večeri stječe se dojam da je cijeli grad izašao kod Fontane Maggiore (velika fontana), gdje na istom mjestu možete promatrati studente, obitelji koje dijele sladoled i veterane okupljene da bi popili još jednu kavu. Čak i za Italiju, Umbria je vrlo zanimljiva regija za kušanje hrane, pa svakako valja probati što više lokalnih proizvoda.