NE BISTE VJEROVALI

Koje sve opasnosti prijete spermi?

03.12.2012 u 09:25

Bionic
Reading

Za neke stvari opće je poznato da nisu prijateljske nastrojene spermi. No ima i onih za koje mnogi ne znaju, a upravo te mogu biti posebno opasne, jer o njima ništa ne znamo

Ako ste muškarac koji radi na tome da postane otac, onda je najbolje da prestanete pušiti i maknete prijenosno računalo iz krila, jer će to spermi dati veće šanse da dođe do cilja. Na broj spermija utječe mnogo toga, a za neke stvari vjerojatno nikada niste ni čuli. Donosimo vam pregled iznenađujućih stvari koje imaju opasan učinak na spermu.


Konzervirana hrana
U kućanstvima se nalaze namirnice koje ozbiljno mogu narušiti kvalitetu sperme. To se ponajviše odnosi na konzerviranu hranu, odnosno na limenke u kojima je spremljena. Naime, limenke su obložene BPA smolom koja štetno utječe na spermu. Posebno su rizične konzerve s kiselom hranom uz koje češće ide i BPA smola.

Seksi igračke
Određena plastika koja se koristi u nekim seksualnim pomagalima iznimno je štetna za mušku plodnost, jer sadrži opasne sastojke. Neki od njih se vežu uz smanjenje broja spermija, ali i smanjenje kvalitete. Izbjegavajte plastične igračke te radije koristite staklene i silikonske.

Kozmetika
Mnogi šamponi, sapuni, dezodoransi i kreme za brijanje sadržavaju ftalate – tekućine koje su opasne po zdravlje, a posebno za spermu. Birajte proizvode koji ne sadržavaju ftalate.

Cigarete i marihuana
Nije tajna da cigarete štete spermi, ali ako mislite da trava, odnosno marihuana ima manje štetan učinak, varate se. Dokazana je lošija kvaliteta sperme kod muškaraca koji

Pušenje šteti i muškoj plodnosti

su redovito pušili marihuanu. Spermiji su im sporije plivali i bilo ih je znatno manje od normalne količine.

Stres
Stres je poguban za cijeli organizam pa tako i za spermu. Posebno loše djeluje na testosteron te slabi njegovu proizvodnju. Drugim riječima, opasan je rizik za plodnost muškarca.

Alkohol
Alkohol ne utječe loše samo na žensku plodnost, nego i na mušku. Dokazano je da alkohol narušava proizvodnju sperme te smanjuje broj spermija. Nažalost, alkohol ostavlja trajne štetne posljedice.

Soja
Izoflavoni se nalaze u sojinim proizvodima, a oni nerijetko oponašaju estrogen. Upravo zbog toga ne djeluju dobro na spermu.

Apstinencija
Dugo se vjerovalo da će suzdržavanje od seksa pomoći spermi, ali najnovija istraživanja pokazuju da je to daleko od istine. Istina je da spermi treba dan ili dva za oporavak, ali dulja apstinencija može izazvati promjenu u pokretljivosti spermija i promjenu oblika.