SEKSUALNA TERAPIJA

Klin se klinom ne izbija: Uživate li kad seks boli?

  • 13.05.2023 u 22:02

  • Bionic
    Reading

    Neki parovi kažu kako tijekom seksa povremeno uživaju u razmjeni pomalo bolnih podražaja poput grebanja, ugriza, povlačenja za kosu, pljeskanja po stražnjici i sl. Takvi podražaji mogu biti uzbudljivi jer nam ispunjavaju potrebu za dominacijom ili podčinjenosti. Međutim, intenzivan podražaj može i sam za sebe biti uzbudljiv jer odgađa brzo rastuće seksualno uzbuđenje ili zato jer potakne još veću napaljenost.

    Mnogi će to opisati kao vrlo strastveno ponašanje, kao snažnu komunikaciju punu požude. No, kada nekome priuštimo bol moramo biti oprezni da je to uz obostrani pristanak u svakom trenutku, a posebni oprez treba biti oko razlikovanja ovakvog ponašanja od seksualnog nasilja među partnerima. Odemo li dalje od toga dolazimo do priče onih kojima je bol nužna za seksualni užitak.

    Zadavanje i primanje bolnih do vrlo bolnih podražaja radi postizanja seksualnog užitka naziva se sadističko mazohistički seksualni interes. To je konsenzualno, erotsko, seksualno igranje uloga u kojem uzajamno uživaju obje (ili sve) osobe, a koje uključuje ostvarivanje fantazija o dominaciji, pokoravanju, ograničavanju, nadzoru, vezivanju, kažnjavanju i seksualiziranoj boli. Pri tome je važno da se osobe drže nekih pravila o tome kako i na koji način prestati te imati osjećaj sigurnosti tijekom takvih aktivnosti.

    Udaranje, davljenje, bičevanje, ranjavanje poput bušenja kože (piercing) i brojnih drugih dio je seksualnog repertoara sado-mazo odnosa kojim se vrlo često isprepliću i komponente sputavanja i discipliniravanja pa se cijeli dijapazon ponašanja naziva BDSM. No nije mi cilj ovdje pisati o ovoj vrsti parafilije, već o boli koju jedino i isključivo u opisanim situacijama ima smisla iskusiti i opetovano doživljavati. Samo tada i nikada mimo toga nema smisla da je seks bolan. Seks baš nikada ne bi trebao biti bolan. Ako je seks iz bilo kojeg razloga ili u bilo kojem trenutku bolan, nešto nije dobro.

    • +10
    Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

    Jedan od najgorih, najštetnijih mitova koji kao društvo njegujemo jest da je sasvim očekivano pa time i normalno da prvi penetrativni seks mora boljeti, da je bol u seksu logična nakon vaginalnog poroda, kako svaka žena sa suhoćom rodnice u menopauzi osjeća bol te da analni seks u pravilu mora biti bolan. Puno je očekivanih perioda kada bez čuđenja sasvim logično prihvaćamo da je bol sastavni dio seksa. I muškarci također mogu imati bol u penisu tijekom seksa, ali i tijekom penetracije u njihov anus. Ako smo dobro usvojili lekciju da će seks u koji krećemo biti bolan, onda se naš um i tijelo ne pripremaju na užitak nego vrlo neugodno iskustvo. Mišići se stišću, vlaženja rodnice nema, zgrčenost tijela donosi samo veću vjerojatnost da će se bol pojaviti.

    Ako u boli ne uživamo (a većina u tome ne uživa), zašto bi ju itko htio doživjeti u seksu. Odrađivanje takvog bolnog seksa pa makar i jednog nije nimalo bezazlena stvar. Jedno bolno iskustvo povećava vjerojatno očekivanja nove boli jer sada postoji dokaz da seks može boljeti. Umjesto iščekivanja uzbuđenja, iščekuje se bol što nas vjerojatno vodi put novog bolnog seksualnog iskustva. Takav seks neće biti primamljiv i za njime sigurno nećemo žudjeti već ćemo ga početi aktivno izbjegavati.

    Ako se bol iznenada pojavila u seksu, nikako to nemojte ignorirati. To može biti znak tjelesnih urogenitalnih infekcija i bolesti, ali i nekih psiholoških ograničenja i problema. Istraživanja pokazuju da u je 75% žena imalo bolan snošaj nekad tijekom svog života, nekima je to privremeno, a neki razviju problem s genitozdjeličnom boli ili boli pri penetraciji. Ako se bol pojavi, stanite, ublažite, promijenite seksualnu aktivnost, nemojte nipošto trpiti. Za seks ne vrijede poslovice klin se klinom izbija. Tijelo pamti, nemojte da pamti bol, omogućite mu da pamti užitak.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.