TVRDE ZNANSTVENICI

Kava bez kofeina smanjuje rizik pojave dijabetesa

22.01.2012 u 18:05

Bionic
Reading

Ispijanje kave moglo bi utjecati na smanjenje pojave rizika od dijabetesa, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Huazhong

Ispijanje kave moglo bi utjecati na smanjenje pojave rizika od dijabetesa, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Huazhong. Naime, njihova je studija pokazala kako ovo piće sadrži tri sastojka koja mogu blokirati toksičnu nadogradnju proteina.

Dijabetes tipa 2 javlja se kada tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, a kava, čini se sprečava razaranje stanica koje stvaraju inzulin. Upravo iz tog razloga se nadaju da bi neki od sastojaka kave mogli pomoći u razvoju novih tretmana za liječenje ove bolesti koja iz dana u dan povećava broj svojih žrtava.

'Sastojci koji su u igri nalaze se, zanimljivo je, čak i u kavi bez kofeina, tako da u nekim slučajevima bezkofeinska kava ima čak još veći utjecaj na smanjenje rizika od dijabetesa', izjavio je voditelj studije Kun Huang.

Trenutno su u planu nove studije koje će razjasniti koja je povezanost kave i smanjenja rizika od dijabetesa od kojeg samo u Velikoj Britaniji boluje 2,8 milijuna ljudi, a smatra se da ga čak još milijun osoba ima, no nije toga ni svjesno.