ZA DLAKU

Kamionet spasio čovjeka od ralja polarnog medvjeda

30.12.2008 u 09:40

Bionic
Reading

Odlazeći s posla nesretni nadzornik s Aljaske naletio je na gladnog polarnog medvjeda

Nemio događaj odigrao se u najsjevernijem američkom gradiću Barrowu, smještenom 540 kilometara od arktičkog kruga. Zbog topljenja leda i nedostataka hrane mještani tih udaljenih gradova često viđaju polarne medvjede u blizini svojih nastamba.

Polarni medvjedi su najveći kopneni grabežljivci. U SAD-u je u posljednjih trideset godina zabilježena tek jedna smrt od napada polarnog medvjeda, u Kanadi je smrtno stradalo osmero ljudi, a u Rusiji njih devetnaest.

U posljednjem slučaju napada nadzornika su spasila dva kamioneta i dobre motoričke sposobnosti. Čovjek se prvo pokušao sakriti iza svog automobila, a kada je medvjed preskočio preko poklopca motora i počeo ga ganjati oko vozila, nesretnik je uvidio da neće stići otključati automobil i uvući se u njega prije nego ga medvjed dograbi.

Posljednja opcija bila mu je trk do susjednog automobila, koji je nasreću bio otključan. Nadzornik se izvukao bez težih ozljeda, no sa stotinjak ogrebotina po leđima i glavi gdje su medvjedove pandže probile debelu zimsku odjeću.