ŠKAKLJIVA SITUACIJA

Kakvi financijski problemi nastaju nakon prekida veze?

26.02.2013 u 09:42

Bionic
Reading

Studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala je da gotovo sedam milijuna Britanaca ima novčanih problema zbog loših financija svoga partnera, a nakon provedenog istraživanja znanstvenici zaključuju kako nas bivši partner ponekad puno više košta nego slomljeno srce

Propala veza i kraj ljubavi, prema riječima znanstvenika u novoj studiji, neće vas koštati samo vremena, suza i puknutog srca, već postoje velike šanse da ćete se nakon prekida veze naći u financijskim problemima. Kako pokazuje studija, milijuni Britanaca nakon prekida veze nađu se na crnoj kreditnoj listi zbog financijskih nevolja bivšega partnera, piše Daily Mail.

Problemi nastaju, kako kažu znanstvenici, kada nevjenčani parovi zajedno podižu kredite, hipoteke, vade kartice ili otvaraju bankovne račune, a to čini čak 57 posto parova kako bi dokazali svoju predanost vezi. Tako se, prema podacima iz studije, 6,8 milijuna Britanaca nakon prekida veze našlo u financijskim problemima zbog partnerove loše financijske situacije, a posljedice su osjećali čak i nekoliko godina nakon prekida.

Gotovo polovica od 6,8 milijuna Britanaca (47 posto) našla se pogođena partnerovim financijskim problemima te su dobili lošiji kreditni rejting, a trećina njih (33 posto) još uvijek, i tri godine od prekida, osjeća negativne financijske posljedice, navode analitičari Experian CreditExperta koji su proveli istraživanje.

Istraživanje provedeno nad tri tisuće odraslih osoba otkrilo je i da se čak 25 posto ispitanika našlo u problemima prilikom dobivanja kredita zbog lošeg kreditnog rejtinga bivšega partnera, a 18 posto je dobilo i veću kamatnu stopu kao rezultat toga.

Prema riječima stručnjaka, problemi nastaju kada se jedan od partnera nađe u financijskim problemima, a iako je u pitanju njegov individualni, a ne zajednički račun, drugi partner je naveden kao 'financijski povezan', pa to utječe i na njegov kreditni rejting.

To isto može se dogoditi u slučaju kada jedan od partnera ne plati ratu kredita ili pak ne plati račun za kreditnu karticu. Kada parovi prekinu vezu, kako navodi Daily Mail, moguće je podnijeti zahtjev za 'financijsko razdruživanje', monetarnu vrstu razvoda, što znači da se bivši partneri u bankama i financijskim institucijama više ne promatraju kao zajednica.

Međutim vrlo mali broj parova to doista učini, a Peter Turner iz Experian CreditExperta kaže: 'Financijske veze, kao što su zajedničke hipoteke, zajednički bankovni račun ili partnerovo ime na kreditnoj kartici, u financijskom izvješću promatrat će se kao 'financijska zajednica'. To će udruženje ostati u kreditnom izvješću, bez obzira je li ta veza prekinuta, osim ako ne predate zahtjev za razdruživanjem. Iako u trenutku prekida veze može biti bolno razmišljati o financijama, upravo je to prvi korak prema financijskoj neovisnosti.'