ŽUTO PISMO

Kakve su Vlatkine šanse nakon Nives i Simone?

22.04.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Vlatka Pokos odlučila je vlastitu intimu i intrige oko sebe pretočiti u knjigu. Budući da nije prva u tom činu, osvrnuli smo se na njene prethodnike i pokušali na temelju njihovih uspjeha i neuspjeha procijeniti Vlatkine tržišne mogućnosti

Prije nekoliko dana u medije je procurila vijest da Vlatka Pokos piše autobiografsku knjigu, u kojoj će se obračunati s vlastitom prošlošću, ispunjenom slavnim osobama i intrigama. Vlatka nije prva javna osoba koja je dio svoje intime i slavne okoline odlučila iznijeti na papir, već čini tek jednu kariku žutog lanca ispunjenog najsitnijim pojedinostima o osobama koje i inače malo toga kriju od javnosti. Dapače, dio njih slavu je i stekao isključivo dijeleći svoju intimu, koja pleše na rubu moralnih i pravnih zakona, upravo s medijima.

Pionirka Josipa Pavičić

Pionirka pisanog razotkrivanja domaćeg glamura je nekadašnja pjevačka zvijezda Josipa Pavičić Yo. U njenim prvim knjigama 'Sara Santini' (2003) i 'GL'amour', tiskanima u vlastitoj nakladi od 20 i 15 tisuća primjeraka, u fikciju i humor je omotan hrvatski glamur, s kojim se Josipa dobro upoznala kao novinarka HTV-ovog 'Glamour Cafea'. Uslijedio je 'Lopov moje mladosti', da bi 2008. kao bomba medijskim prostorom odjeknula Josipina najava četvrtog romana 'Farma taštine'.

Inspiraciju za roman spisateljica je pronašla na 'Farmi slavnih', a uvijek je u procesu nastajanja, kako nam je rekla autorica. Iako su njeni romani prvenstveno fikcija, Josipa je započela trend potrage za književnom inspiracijom u vlastitom iskustvu i slavnoj okolini, što će sljedeća autorica dovesti do krajnosti.

Do krajnosti ogoljena Nives Celzijus

Prije dvije godine u medijima je buknula prava bomba – Nives Celzijus, pjevačica, starleta, supruga nogometaša, medijska posvuduša, piše knjigu 'Gola istina' u kojoj će reći baš sve o sebi i svom okruženju. Sama najava mjesecima je tresla medijska brda. Incest, silovanje, ucjene, mafija… sve je to dizalo temperaturu do usijanja u trenutku objave, taman prije ljetnih praznika.

Knjiga je postala obvezan rekvizit za plažu ženama svih dobi, ali i ozbiljnim i neozbiljnim muškarčinama, koliko god oni to negirali. O Nivesinim tajnama iznesenim u čistom, za naše prilike zaprepašćujućem naturalizmu raspravljalo se uz sladoled i pivo, a o skandalu koji je eksplodirao oko nagrade Kiklop u intelektualnim krugovima.

Ogoljela Nives samo se smješkala i zadovoljno trljala prstima. Naklada od 104.900 primjeraka postavila ju je na sam vrh zvjezdanih razračuna i puno šire te ju je izdigla do mitske figure hrvatske estrade.

Mačak otkriva tuđe tajne

Za razliku od Nives, koja je ispričala svoju životnu priču, eksplicitno ponudivši čitateljima zastrašujuće činjenice svog odrastanja, Marko Grubnić u knjizi 'Otkrit ću vam tajne' odlučio je, pomalo zločesto, prvenstveno oprati – svoju okolinu.

'Siguran sam da će knjiga podići puno prašine. U njoj ima svega – skandala, tajni... Vjerujem da će je publika gutati, a da će svi ostali koji je budu čitali s nestrpljenjem okretati drugu stranicu', najavio je svoju knjigu Mačak. 'U knjizi su i Nives, Maja Šuput, Indira... Ma svi s kojima sam radio ili sada radim. Cijela estrada!'

Od silne buke ovaj put rodilo se gotovo ništa. Knjiga je ubrzo nakon objave u šest tisuća primjeraka zaboravljena, a Mačkov pokušaj da ga lansira u zvijezde nije uspio. U tomu mu je više pripomoglo naslikavanje sa skupim torbicama, crnim mačorom i ostalim nužnim rekvizitima poznatih posvuduša.

Gotovčevi – crno-bijeli treš pretočen na papir


Anđeo s krilima za jednokratnu upotrebu

Kulminacija 'pulp fictiona' dogodila se krajem prošle godine knjigom 'Anđeo', autora Mire Radnića i Ivana Delaša, koji su u riječi pretočili biografiju Simone Gotovac. Autori u knjizi izuzetno jeftine opreme i banalnog teksta silno podilaze posvuduši kratkog daha te joj lijepe krila i aureolu anđela. Takav pristup očito ne prolazi, jer je 'Anđeo' digao tek plamičke interesa medija, a gotovo nikakav odjek nije imao među čitateljstvom.

Vrag vraški željan pažnje

Simonin 'Anđeo' malo koga je uspio zaintrigirati, a među onima koje jest bio je, nažalost, Ante. Njegov papirnati odgovor, predvidljivo, zove se 'Vrag', a priča zločestu stranu Gotovčevih i okoline. Knjigu je najavljivao sam autor čitajući isječke koji su istom prelazili na žute naslovnice, a lako su se mogli pretočiti u rubriku crne kronike. Tako u knjizi spominje razuzdane tulume ispunjene drogom, grupnim seksom, neimenovanim slavnim glumcima i sličnim, a sve u funkciji šoka. Ali davno smo navikli i ubrzo potom se zasitili skandala Gotovčevih, pa i šok djeluje sasvim normalno i pomalo dosadno.

Što nam može ponuditi Vlatka Pokos?

Nakon spomenutih knjiga, izuzmemo li pionirku Josipu koja kvalitetom ne spada u ovo društvo, možemo zaključiti da kod čitatelja prolazi isključivo obračun sa samim sobom na način kako je to napravila Nives Celzijus. Svi ostali likovi i skandali tek su začinski dodaci. U tom vlastitom preispitivanju osoba se mora u potpunosti ogoljeti.

Također, podrazumijeva se da u dnevničkim zapisima ima gomilu pikantnog materijala. Kako je iza Vlatke niz godina pod zvjezdanim reflektorima i povećalom javnosti, kao i niz slojevitih odnosa s Dikanom i još pokojim poznatim imenom, nimalo ne sumnjamo u sadržajno bogatstvo. Još ako bude bolno iskrena, pa makar pokatkad i na vlastiti račun, uspjeh je ne može zaobići.

S obzirom na potpuno srozavanje 'slavne (auto)biografske riječi', Vlatkina knjiga mora biti hit kako bi povratila vjeru ljudi u slavnu žutu riječ.