VRLO NAPET ODNOS

Kako završe prijatelji s povlasticama?

01.08.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Iako mnogi smatraju da je seks bez obaveza idealan oblik veze, znanstvenici kažu da je ipak riječ o iznimno složenom odnosu

'Prijateljstvo s povlasticama' moderan je oblik veze koji su mnogi prihvatili zbog njegove jednostavnosti. No, je li riječ o zaista jednostavnom odnosu između prijatelja koji povremeno prakticiraju seks? Znanstvenici tvrde upravo suprotno, a svoje argumente

temelje na nedavno provedenom istraživanju među 14.000 američkih studenata

Rebecca Plante, profesorica sociologije i voditeljica istraživanja, tvrdi da seks bez obaveza sa sobom nosi niz poteškoća koji odnos zapravo čine kompliciranim. 'Moje istraživanje pokazuje da se ljudi u takvim vezama vrlo često osjećaju čudno, atmosferu opisuju napetom, a cijela situacija najčešće završava tako da osobe međusobno prestanu komunicirati. To se događa postupno, a potom nestaje prijateljstvo. U nekim slučajevima takav se odnos razvije i u vezu. U svakom slučaju, seks bez obaveza nema budućnost', ustvrdila je profesorica Plante.

Istraživanjem su se pokušali otkriti i motivi zbog kojih se mladi upuštaju u neobavezne seksualne odnose s prijateljima. Najčešći odgovor je bio zbog nedostatka vremena za pravu vezu. Ispitanici su također izjavili da prava veza zahtjeva više posla, a kao razlog su istaknuli i probleme koji dolaze s emocijama u ozbiljnim vezama.

Bilo kako bilo, znanstvenici su ustvrdili da se 'prijateljstvo s povlasticama' nikako ne može nazvati jednostavnim oblikom veze jer se prije ili kasnije jave emocije s jedne ili druge strane, a čak i ako ne dođe do toga, javljaju se druge neugodne popratne pojave koje najčešće rezultiraju prekidom odnosa, pa i prijateljstva. 'Iako svi imamo dojam da živimo u društvu koje je otvoreno za svaki oblik seksualnosti, činjenica je da mnogi, a posebno mladi ne razumiju što žele od seksa, romanse i intimnosti. To je nesumnjivo problem', zaključila je profesorica Rebecca Plante.