PAMETNI TRIKOVI

Kako uštedjeti na blagdanskom šopingu?

19.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Uz nekoliko pametnih trikova možete spasiti svoj kućni proračun i u novu godinu ući neopterećeni dugovanjima. Ako ove godine želite izbjeći pretjerano trošenje na hranu, slijedite ove savjete stručnjaka

Bilo da ste kratki s novcem ili jednostavno štedite za nešto posebno, nema potrebe da taj nedostatak sredstava osjećate u svojoj prehrani. Uz malo snalažljivosti, možete za blagdan jesti kao carevi i još uvijek imati novca napretek. Donosimo vam nekoliko savjeta kako fino jesti, a ne oštetiti kućni proračun.


Napravite 'plan bitke'
Uzmite papir i olovku, približno napišite jelovnik za idućih tjedan dana koji donosi i blagdane, a potom napravite šoping listu. Potrebno je napisati i novac kojim raspolažete, a pokušajte predvidjeti i rashode. Dobra organizacija je pola posla, a tako ćete imati i svoje financije pod kontrolom.

Istraživanje
Prije nego krenete u šoping, napravite malo istraživanje uz pomoć interneta. Prođite virtualno sve šoping centre koji vas zanimaju. Otkrijte gdje je što jeftinije i tko nudi kakve akcije. Iznenadili biste se koliko možete uštedjeti na takav način.

Ne idite u šoping gladni
Zasigurno ste već i sami shvatili da kad u šoping idete prazna želuca, kupite mnoštvo nepotrebnih stvari. Jedite prije kupovine, tako vas neće mamiti svi oni slasni proizvodi na policama.

I vrijeme je važno
Mnogi trgovački centri pred kraj radnog vremena nude dodatna sniženja, posebno na hranu. Dakle, tempirajte odlazak u kupovinu sat ili dva prije zatvaranja trgovine. Provjerite samo deklaracije da vam se ne bi potkrao neki proizvod kojemu istječe rok trajanja.

Držite se svog popisa za kupovinu
Svi će vas prodavači mamiti ovih dana. Ovo nude super povoljno, ono dva za cijenu jednoga, a treće je gotovo besplatno. Budite pametni i držite se svoga popisa. Ne kupujte ništa što niste planirali, osim ako vam nešto od proizvoda na akciji uistinu ne treba.

Pripazite na količinu

Na prvi pogled nešto vam se može činiti jako povoljno, ali dobro otvorite oči. Primjerice, kad ugledate tjesteninu za 10 kuna možete pomisliti da ste super prošli, ali provjerite o kojoj je količini riječ. Naoružajte se matematičkim znanjem kako biste što bolje prošli u šopingu.

Ne bacajte ostatke hrane
Umjesto da ostatke od, primjerice, božićnog ručka bacite, napravite od njih novo jelo. Osim što ćete uštedjeti, usavršit ćete i vlastite kulinarske vještine. Poslužite se internetom kao inspiracijom jer ćete pronaći bezbroj recepata koji vam mogu pomoći da lijepo 'zbrinete' ostatke hrane.

Nosite hranu na posao
Umjesto da na poslu kupujete hranu u raznim zalogajnicama, pekarnicama, kantinama i restoranima, ponesite od doma svoju hranu. Osim što je jeftinija, najčešće je i zdravija. Bilo bi dobro da vam to prijeđe i u naviku. Bit će vam zahvalan vaš budžet, ali i vaše zdravlje.