TOP ŠEST NAMIRNICA

Kako u samo tri mjeseca smanjiti kolesterol?

31.03.2014 u 10:41

Bionic
Reading

Donosimo vam top šest namirnica koje su najbolji saveznici u borbi s kolesterolom i daju rezultate već za tri mjeseca

Povišeni kolesterol jedan je najvećih zdravstvenih problema današnjice. Razlozi za to su brojni – od nezdrave prehrane do stresnog načina života. Stručnjaci tvrde da hranom možete promijeniti situaciju nabolje. Donosimo vam top šest namirnica koje će vam pomoći da iz borbe s kolesterolomm izađete kao pobjednici, i to u svega ti mjeseca.

'Pametna hrana'

U ovu kategoriju ulaze biljni steroli i stanoli koje možete pronaći u biljkama. Oni su komponente koje imaju sličnu kemijsku strukturu kao kolesterol pa sprečavaju apsorpciju kolesterola. Mogu se pronaći u nerafiniranim biljnim uljima, orašastim plodovima, žitaricama, sjemenkama, ali i u jogurtima. Bilo bi ih dobro konzumirati barem gram na dan za neke vidljive rezultate. Također, moraju svakodnevno biti prisutni u prehrani da bi dali rezultate.

Vlakna
Vlakna su zapravo ugljikohidrati, ali za razliku od nezdravih ugljikohidrata poput šećera i škroba, biljna vlaka do kraja probavnog sustava putuju netaknuta. Postoje topiva i netopiva vlakna. U kategoriju topivih ulaze, primjerice, grah i kaša, a u kategoriju netopivih, primjerice, pšenične mekinje. Vlakna su iznimno važna jer pomažu u otklanjanju otpadnih tvari iz našeg tijela. Brojna su istraživanja potvrdila da vlakna smanjuju kolesterol u krvi, a mogu djelovati i preventivno. Grah, mahune i zobene mekinje samo su neke od namirnica bogate vlaknima koje bi se svakako trebale naći na vašem jelovniku.

Orašasti plodovi
Većina orašastih plodova, uključujući i bademe, orahe i kikiriki, dobra je za snižavanje kolesterola. Međutim, izbjegavajte slane inačice ovih orašastih plodova, posebno ako ste skloni visokom krvnom tlaku. Smatra se da se blagodati orašastih plodova kriju u njihovu sastavu. Naime, sadržavaju sterole i mononezasićene masti koji štite krvne žile od oštećenja. Oni su također bogati vlaknima i vitaminom E. Nastojte uvijek pri ruci imati orašaste plodove jer će vam biti moćni saveznici u borbi protiv kolesterola. Osim toga, to su u svakom slučaju bolje i zdravije grickalice nego čips ili štapići, pa onda radije birajte orašaste plodove.

Soja
Istraživanja pokazuju da soja i njezini proizvodi značajno smanjuju razinu kolesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su iznimno zdravi te ljudskom organizmu donose niz blagodati, uključujući i smanjenje kolesterola. Dakako, za konkretne i vidljive rezultate soju je potrebno redovito konzumirati. Budući da soja ima specifičan okus, u prehranu je uvodite postupno – svaki dan malo više. Opskrbite se sojinim mlijekom i jogurtom i drugim proizvodima od soje poput tofua ili tempeha. Stručnjaci kažu kako ćete pozitivne rezultate primijetiti već nakon dva tjedna konzumacije soje.

Zdrava ulja

Maslinovo ili repičino ulje ulaze u kategoriju zdravih ulja. Ona sadržavaju uglavnom mononezasićene masti, što znači da niti povećavaju, ali niti smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Međutim, oni pomaži jačanju stijenki arterija, a to znači da je malo vjerojatno da će ih oštetiti kolesterol. Istraživanja pokazuju da zamjena zasićenih masti poput svinjske i maslaca zdravim uljima rezultira smanjenjem kolesterola.

Zob
Zob sadržava spojeve beta glukana koji imaju zaštitnički učinak na ljudski organizam. Kad se beta glukan formira unutar probavnog sustava veže na sebe kolesterol te na taj način sprečava njegovu apsorpciju. Kolesterol se tada izlučuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružit će vam redovita konzumacija zobi, i to najbolje u obliku doručka od zobene kaše barem svako drugo jutro.