TRENDI UREĐENJE

Kako tapetama možemo povećati i osvježiti prostor

29.07.2013 u 08:39

Bionic
Reading

Svako uređenje vlastitog doma veseli nas jer dobivamo dojam da je sve novo i drugačije. Ako vam je dosadilo bojanje zidova, možda je trenutak da se vratite tapetama jer od njih možete imati višestruku korist

Kakve tapete odabrati za manju sobu

Njujorška dizajnerica interijera Fawn Galli za Huffington Post ističe da je u malim prostorima bitno izbjegavati tamne boje pa tako i tapete u tim nijansama jer će zagušiti prostor i učiniti ga klaustrofobičnim. Birajte svijetle boje, a uzorci neka budu veliki jer oni stvaraju dojam da se radi o većem prostoru.

Kamo staviti tapete sa sitnim uzorcima

Stilistica Holly Becker, koja svoje savjete dijeli na blogu Decor8Blog.com, kaže da su tapete sa sitnijim uzorcima idealne za spavaću sobu ili veliku kupaonicu. U velikim se prostorima sitni uzorci toliko ne ističu i izgledaju decentno.

Kako postaviti tapete u sobi s niskim stropom

'Postoji rješenje i za ove probleme', kaže Ashlyn Gibson iz trgovine s dizajnerskim komadima i odjećom Olive Loves Alfie. Savjetuje da u ovom slučaju odaberete tapete koje su tamnije u donjem dijelu, a zatim postepeno boja svijetli prema vrhu skoro do bijele. Ta vrsta tapeta djeluje kao da je umočena u neku boju do pola, ali se vide prijelazi i gradacije na svjetlije tonove prema bijeloj. Tako će se zidovi činiti višima, a za isti efekt možete probati s vertikalnim prugama.

Kombinacija boje i tapeta s uzorkom

Idealna je, primjerice, za spavaću sobu jer tapetu možete nalijepiti na zid iznad uzglavlja, a ostala tri zida obojiti odgovarajućom bojom. Tako ćete i dalje imati dojam mira bez obzira na to što na jednom zidu imate tapetu s uzorkom.

Najčešće pogreške kod postavljanja tapeta

Kod tapeta s uzorcima važno je dva ili čak tri puta provjeriti poklapaju li se dijelovi sa slikama jer će sve zajedno izgledati jako loše. Prije nego što nalijepite iduću traku tapete, prislonite je na zid i gledajte gdje je treba odrezati kako bi se uzorci spojili na pravim mjestima.

A što je trenutno trendi?

Janet Lee, autorica knjige 'Living in a Nutshell: Posh and Portable Decorating Ideas for Small Spaces', preporučuje tapete koje imaju srebrni ii zlatni odsjaj. Jedino je važno da u tom slučaju tapete ne budu retro ili presjajne jer to neće biti moderni izgled. Taj je tip tapeta posebno dobar za manje prostore jer će djelovati svjetlije, a samim time i veće. Lee je također ljubiteljica crno-bijelih prugica jer odaju dojam organiziranog i čistog prostora.