SEKSUALNI NAGON KAO POKRETAČ

Kako se muškarci mijenjaju s godinama

  • Autor: Stribor Kevi
  • Zadnja izmjena 21.04.2010 07:35
  • Objavljeno 21.04.2010 u 07:35
gaćice seks muškarac

gaćice seks muškarac

Izvor: Corbis / Autor: brad tuckman/Glowimages

Svako životno razdoblje postavlja posebne izazove pred muškarca i svako nudi drugačija rješenja problema

Od prvog dana puberteta do dana kada posljednji mali plivač prestane plivati, svi muškarci trude se odigrati igru prema unaprijed zadanim pravilima. Isto vrijedi i za žene, ali su njihova pravila igre potpuno drugačija, iako dijele iste ciljeve s muškarcima. U tom razdoblju seksualne aktivnosti muškarci moraju riješiti tri glavna zadatka. Moraju pribaviti sredstva za vlastito održanje. Moraju pribaviti sredstva za osvajanje žene. Moraju pribaviti sredstva za podizanje djece. Kako su sredstva uvijek ograničena, glavni problem koji muškarci moraju rješavati je raspoređivanje sredstava između zadovoljavanja triju navedenih zadataka. Tako je bilo otkad je čovjeka, a te izazove moraju rješavati i svi naši bliži i udaljeniji životinjski srodnici.

Seksualni nagon je jedna od najmoćnijih, ako ne i najmoćnija sila koja vodi muškarca pri rješavanju osnovnog životnog problema. Zbog toga muškarci obožavaju seks, luduju za ženama, predaju im se, ali i čine preljube. Seksualni nagon sam po sebi nije slabost nego osnovna životna sila. Postaje slabost ako se kosi s određenim normama u određenim društvima. Recimo, u SAD-u su postale popularne istražiteljske agencije koje unajmljuju prelijepe djevojke i žene čija je zadaća osvajanje oženjenih muškaraca. Jednostavno, putem agencije supruga unajmljuje privlačnu ženu koja navodi supruga na preljub. Mnogo, mnogo je lakše prihvatiti poziv prekrasne žene nego se suzdržati. Suprug pada u klopku, a supruga povoljnije dijeli zajedničku imovinu. Seksualni nagon je slijep i gluh te ga je jako teško suzbijati.

Blue Images

Blue Images

Izvor: Corbis / Autor: Blue Images

Seksualni nagon je sila koja pokreće jači spol

Kako muškarac stari, tako se mijenjaju njegovi načini raspodjele sredstava prema postavljenim zadacima. U naše suvremeno doba se razdoblje prve faze, faze prikupljanja sredstava radi osobnog održanja i napredovanja, relativno mnogo produljilo. Više od 100 tisuća godina muškarac je morao naučiti savladavati vrlo banalne izazove, recimo, loviti i boriti se. Do izlaska iz puberteta bi ih sigurno savladao. Međutim, danas mora savladati vrlo specifične i složene vještine kako bi uspješnije konkurirao na tržištu rada. Učenje složenih vještina produljuje vrijeme do točke početka prikupljanja sredstava od pet do 15 godina nakon izlaska iz puberteta. Prosječna dob ulaska u prvi brak muškaraca u Hrvatskoj kreće se oko 30. godine.

Dakle, prosječan muškarac je do 30. godine prikupio dovoljno sredstava za vlastito održavanje i osvajanje žene. Naravno da se sredstva kojima se raspolaže radikalno razlikuju po određenim skupinama muškaraca. Muškarci višeg socio-ekonomskog statusa imaju više uspjeha jer su im žene sklonije. Ma koliko to žalostilo neke muškarce i žene, to je bezbroj puta dokazana činjenica diljem svijeta. Međutim, do te prosječne 30. godine seksualni nagon radi punom parom. Seks za jednu noć, burne veze od mjesec dana, djevojka i ljubavnica. Neobavezan seks i emocionalni užitak u druženju prije donošenja konačne odluke nije, u pravilu, vezan socio-ekonomskim statusom. Kratkoročne veze rade na sasvim drugi način, a glavni kriterij je obostrano zadovoljstvo.

I nakon što se skrasi, seksualni nagon i dalje zahtijeva svoj danak. Ipak, to je razdoblje muškarčeva života, u 30-ima i 40-ima, kada mora osigurati dodatna sredstva za podizanje djece. Vjerojatno je toliko zaposlen da ni nema vremena i živaca za usporednu vezu i njeno prikrivanje. Usto je vjerojatno u vezi sa ženom koju voli i poštuje. Zapravo, istraživanja pokazuju da se do 40-ih muškarci i žene u braku otprilike u jednakoj mjeri upuštaju u preljub.

Opće je poznata pojava koja se naziva 'drugim pubertetom muškarca'. Nije baš toliko jasna dob u kojoj se javlja. Međutim, govori se o razdoblju od druge polovice 40-ih do u 50-ih, pa čak i 60-ih godina života. Iako postoje mnoga psihološka i hormonalna objašnjenja, zapravo su se promijenile okolnosti. Muškarac je socijalno i ekonomski etabliran. Koliko je uspio, uspio je. Životni i poslovni izvori stresa i nisu možda više toliko izraženi. Djeca su više-manje odrasla. Seksualni nagon još uvijek je prisutan, iako se mora priznati postojanje povećane vjerojatnosti seksualnih problema. Alat je možda malo oslabio, teže mu se pripremiti, a kad obavi posao, potrebno mu je malo više vremena za oporavak. Usprkos tome seksualni život u toj dobi može postati aktivniji.

Naravno, žene nisu pasivni promatrači muškarčevih promjena, ni kao supruge ni kao ljubavnice. I one imaju svoje interese, želje i potrebe. Ovo što smo ispričali su teorije i istraživanja. Svaki muškarac rješava probleme godina koje prolaze na svoj jedinstven način.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi