PREPOZNAJTE LAŽNJAKE

Kako se krivotvore Chanelove torbice

10.06.2013 u 10:06

Pravi vs. lažni Chanel

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Chanel/ormar.hr

Bionic
Reading

Kako prepoznati pravu od lažne Chanelove torbe, jedan od najkopiranijih artikala na tržištu, otkrila nam je Katarina Meglić Ptičar, vlasnica dizajnerskog online dućana Ormar.hr

Kultni, ugledni brend drži do tradicije. Chanel se ponosi svojim majstorstvom u izradi torbi, koje su ručno završene po najvišim standardima struke, a izrađene su od najluksuznijih materijala koji se nalaze na tržištu.

Ako primijetite neravninu u šivanju, da patentni zatvarač zapinje ili bilo koju drugu grešku, budite sigurni da torba sigurno nije original. Nažalost, kako se krivotvorine sve više poboljšavaju, postaje i sve teže prepoznati original od kopije.

Evo nekoliko smjernica koje mogu pomoći:

Koža: Treba biti mekana (poput maslaca) i odlične kvalitete. Ako kupujete online, obavezno zatražite fotografiju teksture. Prava koža ima unikatni šljunčani otisak, a uzorak koji se ponavlja ukazuje na lažnu kožu.
Metalni dijelovi: Kod pravog Chanela metalni dijelovi (zakovice, kopče, lanci) ne bi se smjeli savijati ili potamniti. Lanac bi trebao biti težak jer je pozlaćen 24-karatnim zlatom.
CC logo kopča za zatvaranje: Desni C uvijek prelazi preko lijevog u gornjem dijelu, a lijevi C prelazi preko desnog u donjem dijelu.
Šivanje: Torba ima visoki broj uboda, računa se preko 10-ak po inču. Nikako ne smije imati nijedan olabavljeni konac.
Podstava: Podstava treba biti 'pripijena' uz torbu, bez kvrga i zračnih džepova. Podstava bi se trebala vrlo teško (ako uopće) moći odvojiti ili izvući iz torbe.
Prošivanje: Prošivanje na torbi treba uvijek imati konzistentan dijamantni uzorak na cijeloj torbi. Nikada prenaglašeni ili pretjerani kao na krivotvorini na slici iznad.
Oblik: Chanelova torba je uvijek strukturirana i simetričnog oblika, krojena da traje, nikada presavijena ili savijena.

Naljepnice sa serijskim brojem: Naljepnice se mogu naći u lijevom gornjem kutu torbe. Serijski broj je uveden 1984. i ukazuje na model i godinu proizvodnje.

Šesteroznamenkasti broj znači da je torba proizvedena između 1984. i 1986. Sedmeroznamenkasti broj znači da je torba napravljena između 1986. i 2004. Osmeroznamenkasti broj znači da je torba proizvedena u periodu od 2005. do danas.

Džepovi: Najbrži način da se utvrdi falsifikat Chanelove torbe je pomoću džepova. Dijamantna podstava na slici koja se uzorkom savršeno uklapa jedna u drugu ukazuje na original, dok kod lažne to nije slučaj. Gornji dio na autentičnom Chanelovom džepu je mekani val dok, na lažnoj izgleda kao ravna krivulja.