POVOLJNIJI ODABIR

Kako razrezati cijelo pile u pet poteza

02.06.2015 u 08:29

Bionic
Reading

Odlučili ste kupiti cijelo pile i razrezati ga kako biste pripremili meso za više obroka, ali ne znate otkuda krenuti? Razrezati cijelo pile i nije tako teško, samo slijedite ove korake

Ako ste uspoređivali cijene mesa, onda sigurno znate da su pileća prsa bez kosti uvijek skuplja, kao i pojedinačna cijena batka, zabatka ili ostalih komada od cijelog pileta.

Cijelo pile i nije tako teško razrezati, a to će se osjetiti na kućnom budžetu. Osim toga, neki dijelovi idealni su za juhu, a drugi za umake ili pohanje. Tako možete popuniti dobar dio plana za radne dane i imati spremnu namirnicu za ručak kada dođete kući s posla.

Prvo ćete odrezati batke i zabatke. Potreban vam je oštar nož. Orežite kožu i meso oko batka prema kosti do zabatka i rukom povucite da kost napukne. Kada ste batak i zabatak odcijepili od pileta, zarežite između i napravite isti potez. Ako ćete meso peći u pećnici, batak i zabatak mogu ostati zajedno.

Krilca, idealna za juhu, povucite od tijela i zarežite kožu pa režite do kraja dok ne prerežete kost.

Sada još preostaje odrezati prsa. Pile okrenite prema gore i zapravo režite popola. Osjetit ćete gdje se nalazi takozvani hrbat, idealan za juhu ili temeljac, a gdje se nastavljaju prsa. Taj dio čak možete prerezati i škarama. Kada ste odvojili prsa mogu ostati na kostima ako ćete ih pripremati u pećnici, a za jela u tavi ili pohanje, najbolje ih je odmah maknuti s kostiju. Prsa prerežite napola tako da je komad s kostima okrenut prema vama, a meso na dasci za rezanje. Sada još trebate dobiti čisto meso, a to ćete najlakše da nožem priđete što bliže gornjoj kosti i polako meso režete prema van. Ako nemate iskustva s rezanjem pileta na dijelove, može vam pomoći i video iz kuhinje slavne Marte Stewart.