VRIJEDI ISPROBATI

Kako pronaći još malo prostora za odlaganje u domu? Ikeini dizajneri interijera nude praktična i kreativna rješenja

28.05.2020 u 06:29

Bionic
Reading

Pronalaženje skladišnog prostora okosnica je gotovo svakog vlasnika stana ili svakoga s malom djecom. Ali postoje brojni načini da osigurate najbolje od postojećeg prostora koji zahtijeva samo malo pametnog razmišljanja. Shona Jackson, voditeljica dizajna interijera za australsku Ikeu, s javnošću je odlučila podijeliti nekoliko korisnih savjeta za to kako s lakoćom možete doći do dragocjenog prostora za pohranu

Potražite zaboravljene prostore

Dobra rješenja za pohranu u malim prostorima često su ona skrivena mjesta o kojima možda ne razmišljate, poput vrata ili prostora ispod kreveta. Koristite kutije s poklopcima ispod kreveta kako biste spriječili prašinu i nered držali pod kontrolom. Klizna rješenja dobar su način da se nered svede na minimum. Vakuumske vrećice također mogu pomoći smanjiti veličinu predmeta koje trebate spremiti ispod kreveta.

Razmišljajte visoko

Na vrhu ormara često se može nalaziti još jedan skriveni dragulj, kao i iznad vaših vrata. Ugradite police koje mogu biti dom dodatnog prostora za pohranu - to je mjesto koje se doslovno ne koristi ni za što drugo.

Maksimalno iskoristite postojeći prostor za pohranu

Prema riječima Ikeine dizajnerice interijera, život u malom prostoru samo iziskuje dobru organizaciju. Iskoristite potencijal postojećih ormara i ladica s umetcima i kutijama koji će pomoći stvoriti red unutar vašeg prostora za pohranu.

Kutija ne mora biti jedino rješenje

Rješenja za skladištenje predmeta ima bezbroj, a iako kutije mnogima predstavljaju logično rješenje, razmislite o upotrebi kuka ili košara na prikladnim mjestima u prostoru.

Odabir funkcionalnog i lijepog namještaja

Česta zabluda koju brojni imaju je da je za stvaranje prostora za pohranu ponekad potrebno žrtvovati stil. Skriveno skladištenje unutar namještaja izvrstan je način da se riješite nereda sa stilom. Kauči i taburei sa skrivenim spremištem mogu pružiti prekrasna rješenja pohrane predmeta. Isto tako, komadi namještaja s dvostrukom namjenom pomažu u smanjivanju količine potrebnih stvari u kući. Punjači s više priključaka ili svjetiljke s ugrađenim punjačima za telefon osiguravaju minimalizaciju žica i adaptera.

Stvorite nove prostore

Skladištenje se može koristiti za podjelu postojećeg prostora u različite zone. Na primjer, prostor namijenjen za igranje djece ili mjesto za čitanje okruženo zelenilom.

Gradite i prilagodite se

Modularna rješenja prilagodit će se kako se vaše potrebe za pohranom mijenjaju, a također možete promijeniti fronte i vrata kako bi vaša rješenja za pohranu predmeta bila ažurna i moderna.

Iskoristite mogućnosti zida

Dodatne stolice za goste mogu zauzeti puno prostora, a sklopivi modeli idealan su odabir koji možete pospremiti na zid ili oni koje je moguće pospremiti ispod stola. Kako ističe Ikeina dizajnerica interijera, nikada se ne bojte maksimalno iskoristiti visinu zida za najveću korist.

Produžite za prilagodbu

Ako u svom domu volite imati mnoštvo gostiju, no pritom ne želite žrtvovati dragocjeni prostor, sklopivi ili namještaj koji se može proširiti, poput blagovaonskog stola, izvrsno je rješenje.

Razmislite o pomičnom namještaju

Stolić u dnevnom boravku na kotače i slični pokretni komadi namještaja omogućuju vam izmjenu predmeta i korištenje prostora u različite svrhe. Na primjer, premještanje stolića u dnevnom boravku može stvoriti prostor za vježbanje ili prostor za igranje djece.

Osigurajte pohranu predmeta za sve ukućane

Dijeljenje životnog prostora sasvim je uobičajeno kad živite u stanu, stoga je prema riječima Ikeine dizajnerice interijera od iznimne važnosti osigurati prostor za pohranu svim ukućanima, pa tako i djeci. Upotrijebite različite kutije u koje se mogu pohraniti predmeti i koje je moguće označiti tako da u svakom trenutku znate što se nalazi u njima. Prozirni spremnici također su odličan način da djeca znaju gdje se nalaze njihove igračke i da ih potaknete da ih pospreme nakon što su gotova s igrom.