PRIJE ROKA

Kako promijeniti liječnika opće prakse

21.11.2013 u 07:12

Bionic
Reading

Niste zadovoljni svojim obiteljskim liječnikom i želite ga promijeniti? Evo na koji način to možete učiniti

Novi način primjene uputnica vratio je pacijente obiteljskim liječnicima. Za one kojima je liječnik služio kao administrator za izdavanje uputnica, mnogo se toga promijenilo. Sada svaku svoju zdravstvenu tegobu najprije detaljno prolaze s obiteljskim liječnikom koji je tek onda kada to smatra potrebnim, šalje na daljnje preglede.

I upravo tu se kod nekih pacijenata javio problem. Naime, žale se da su njihovi liječnici nekompetentni i strahuju za svoje zdravlje. Žele promijeniti liječnika, ali ne znaju smiju li to napraviti prije isteka od godinu dana koliko traje 'mandat' izabranog liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na slobodan izbor doktora medicine propisuje da svaka osigurana osoba ima pravo promijeniti izabranog doktora i unutar roka od godine dana. Promjena je, dakle, dopuštena kada se pacijent preseli pa dobije novu adresu prebivališta odnosno boravka. Također, promjena je moguća i ako osigurana osoba namjerava izbivati iz mjesta prebivališta, odnosno boravka dulje od tri mjeseca.

Pacijent ima pravo zamijeniti liječnika i u situacijama kada on prestane raditi, promijeni sjedište ordinacije ili prestane biti ugovorni doktor Zavoda. Pravilnik dopušta zamjenu i kada izabrani doktor ima u skrbi veći broj osiguranih osoba od maksimalno mogućeg broja propisanog općim aktom Zavoda.

Liječnika opće prakse moguće je izvanredno promijeniti i ako između osigurane osobe i doktora postoji poremećaj međusobnih odnosa koji onemogućuju daljnje liječenje.
Međutim, u takvim slučajevima o osnovanosti promjene odlučuje povjerenstvo područne službe Zavoda nadležnog prema mjestu prebivališta, odnosno boravka osigurane osobe.

U svim navedenim slučajevima promjena se obavlja na način na koji se obavlja i redovna promjena – osoba se javi u ordinaciju doktora kojeg želi izabrati te tamo ispuni Izjavu o izboru/promjeni izabranog doktora.