PRVA POMOĆ

Kako preživjeti prvo samostalno ljetovanje na Jadranu

04.08.2017 u 11:03

Bionic
Reading

Prvi odlazak na ljetovanje bez roditelja krije brojne zamke, a kako biste si dali malo oduška i sretno se vratili kući probajte predvidjeti neke situacije. Čovjek je uspješno doskočio i s ruba svemira pa uz dobru pripremu možete preživjeti i razne situacije na moru, a u tome vam mogu pomoći i neke stvarčice koje su vam još lani na plažu nosili roditelji. Ne kažemo da će vam trebati, ali strpajte ih za svaki slučaj u svoj ruksak

Tehnike preživljavanja u koloni od Lučkog do mora možete potražiti i u našem obiteljskom vodiču, pa ćemo se pozabaviti situacijama koje vas mogu dočekati na samom moru.

Plamenac tinejdžer

Tijekom vašeg samostalnog ljetovanja na moru postoji mogućnost da se još tijekom dana zateknete na plaži. Za takvu situaciju u svom ruksaku uvijek imajte spremnu opremu za kupanje - kupaći kostim ili gaćice i napuhujućeg plamenca. Bez ovog prvog još bi se i moglo, ali ne dozvolite si umiranje od sramote jer ste jedini na plaži bez plamenca. Ne mora to biti onaj veliki za međuotočne transfere, ima i primjeraka primjerenih tinejdžerskoj dobi. Iako zauzimaju manje mjesta, savjetujemo vam da ih nosite ispuhane jer u slučaju nužde, bez obzira kolika bila gužva na plaži, uvijek se može pronaći dovoljno zraka za napuniti plamenca.

Odrasli plamenci, labudovi i jednorozi

Imate li mjesta, preporuka je svakako imati uz sebe napuhanca veličinom primjerenog odrasloj dobi s kojim možete i u debelo more. Otoci u Zadarskom arhipelagu su još donekle povezani brodskim linijama, ali ako ljetujete u Bolu na Braču i javi vam se prijatelj s ljetovanja iz Rukavca na Visu, nećete uspjeti u jednom danu nazdraviti i vratiti se na matični otok. Što je najžalosnije, u danima dobre vidljivosti mogli bi ste si mahati međusobno, da nije Hvara između vas. Pristali smo i na veće gluposti pa zašto ne bi prihvatili i praktične smjernice naših gostiju iz EU-a? Znaju oni što rade. Iako se čini blizu, ne dajte se zavarati i plivanjem pokušati stići do cilja, radije zajašite svog plamenca ili labuda.

  • +2
Flamingo na plaži Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Bebe plamenci ili napuhujući držači pića

Nikako nemojte smetnuti s uma koliko je važan unos tekućine, a kako bi njenu temperaturu držali između četrdesetak stupnjeva u zraku i nešto prihvatljiviji dvadesetikoji stupanj u moru, iskoristite napuhujuće držače pića. Dolaze u različitim oblicima, a mi vam savjetujemo vrstu istovjetnu vašem plovilu da budete manje sumnjivi kad vas dalekozorima počnu tražiti po pučini. Naime, iako ste daleko od roditeljskih očiju, uvijek se nađu neki čangrizavci koji bi vam mogli osujetiti plan šaljući na vas Lučku kapetaniju ili HGSS. Labud i deset njegovih pilića manje su sumnjivi od plamenca s četiri labudića, dva mala jednoroga, tri palme i plamenčićem. Preporuka je piti vodu, ali budite spremni i ponuditi piće nasred Bračkog kanala djevojci boje plamenca na kojem pluta, a koja je osluškujući Morske orgulje poželjela vidjeti što je Preko. Ona vam vjerojatno neće odbiti ni toplu vodu, ali za nazdraviti s momcima iz HGSS-a, koje ste sami zvali nakon što vam tri dana morske struje nisu bile naklonjene, mogli biste pripremiti toplo pivo.

Autor: Youtube

Peraja morskog psa

Piratski prepadi već dugo nisu zabilježeni u Jadranskom moru, ali uvijek postoji prvi put. Primijetite li sumnjivce na obzoru kojima bi sadržaj vaše male morske karavane mogao postati lak plijen, napušite svog jocker napuhanca i zaplivajte prema njima. Peraju morskog psa bez bojazni upotrijebite i ako ste manje iskusan plivač.

Vodonepropusni omoti za pametne telefone

Nije važno prijeti li vašem pametnom telefonu opasnost iz mora ili iz dvolitrene boce s bambusom, važno je držati ga na suhom pa taman se njegovi proizvođači kleli da je vodootporan. Možda preživite propušteni poziv iz Rukavca, možda vam se Posejdon smiluje pa preživite i bez poziva HGSS-u, ali ne dozvolite si da vas mali trenutak nepažnje onemogući u mijenjanju statusa na društvenim mrežama. Ne pretjerujte s fotografijama pučine i bateriju radije čuvajte za pomoć pri lociranju. Kako vama samima, tako i dečkima koje ćete eventualno zvati na pivo. Nije na odmet pametni telefon strpati u nešto komotniji vodonepropusni silikonski omot i u prazninu ugurati eksternu bateriju i odgovarajući kabl.

Autor: Youtube

Magični crv

S magičnim crvom vjerojatno nećete uspjeti nasamariti nikoga s pristupom Youtubu, no mogla bi zagristi kakva riba podno vašeg plamenca dok vam se uz zvukove kruljenja u želucu na horizontu pojavljuju obrisi Palagruže. Sirova riba? Ako je mogao Hemingwayev Santiago, zašto ne biste mogli i vi. Ako se pitate koja bi budala na more nosila magičnog crva, podsjećamo da upravo spašavamo život kapetanu koji je na luftmadracu krenuo osvajati otoke. U njegovom bi se ruksaku svašta zanimljivog moglo naći.

Autor: Youtube

Kaciga za pivo (samo za starije od 18)

S pristaništima u vidokrugu ne bi trebalo biti većih problema, a za sve luke s kojima ne možete uspostaviti vizualni kontakt s plaže sasvim razumno zvuči sagledati situaciju s visine i dobro isplanirati put. Je li Hvar bolje zaobilaziti s lijeve ili desne strane, najbolje ćete saznati popnete li se iz Bola na Vidovu goru, a na cijeloj našoj obali uzvisina ne manjka. Na neke nije preporučljivo kretati u japankama, ali to nas najmanje brine jer sumnjamo da ćete se u njih preobuvati iz martinsica u kojima dolazite i na plažu. Ono što bi vam moglo sačuvati glavu je kaciga za pivo, koju ovom prigodom radije opskrbite vodom. Osim što je čuva uslijed mogućeg neželjenog pada u provaliju štitit će vašu glavu i od jakog sunca. Vruću vodu lakše je piti kao čajni napitak, a u okolini ćete sigurno pronaći neku biljku koja će tome poslužiti. Ako vam se ipak pije hladna voda, strpite se malo do većih nadmorskih visina. Postoje šanse da ćete zvati one dečke na pivo, pa spremite koje u hladovinu ruksaka.

Autor: Youtube

Gumeni torpedo

Ljetujete li na sjeverozapadu istarskog poluotoka plovidbu bi vam osim lučke kapetanije i HGSS-a mogli ometati još neki remetilački faktori, uvjereni da ste u njihovoj nadležnosti. Nesporazum pokušajte riješiti mirno, ali budite spremni i na drugačiji rasplet situacije. Opremite svoju krstaricu torpedima i dočekajte ih spremni. Duboko udahnite, istorpedirajte ih, a dok oni skuže što ih je snašlo ronjenjem se domognite voda koje nam nitko ne osporava.

Autor: Youtube

Vodeni baloni

Naravno, ovu taktiku ne primjenjujte ako vam usta propuštaju vodu. Tada radije upotrijebite vodene balone i do sigurnih voda doplivajte. Možda će vam opcija s pedesetak balončića od lateksa izgledati kao idealno rješenje, ali podsjećamo vas da vam plovilo nije opremljeno izvorom tekuće vode za njihovo punjenje. Ako ih ne planirate napuniti pitkom vodom još na obali, radije odaberite vunenu varijantu. Njih ne samo da ćete lakše napuniti, nego ih možete upotrijebiti i više puta. A ne treba zanemariti ni njihov ekološki aspekt. 

Autor: Youtube

Bengalka

Kontroverzni navijački rekvizit kojim još niste imali prilike proslaviti uspjeh svog omiljenog kluba mogao bi skončati i u plemenitije svrhe. Učini li vam se da ekipa iz HGSS-a jako kasni 'na cugu', ili vas još nisu uspjeli locirati mada ste vi njih uočili više puta, ne štedite baklju. Pokaže li se učinkovitom i krenu li prema vama, ne žurite. Pustite je da izgori do kraja i nipošto ne odlažite na oplatu svog plovila ili u suho nisko raslinje na brdu s kojeg puca divan pogled. Ako poslušate naše savjete, sigurno ćete se vratiti doma i zasigurno dobro zabaviti

Autor: Youtube