Ljeto je stiglo

Imate li sve što je potrebno za sigurno ljetovanje

27.06.2017 u 09:19

Bionic
Reading

Nakon dugo čekanja, stigao je i taj dan - odlazak na godišnji odmor. Dok ste bili sami i bez obaveza, sve je bilo puno lakše. Pakirali ste što ste se sjetili, niste brinuli o sitnicama, jer samo ste razmišljali o dobrom ljetnom provodu

S  dolaskom djece sve se promijenilo, a odlazak na more pretvorio se u pravu noćnu moru svakog roditelja. Muke po pakiranju svima su dobro znane, stoga napravite dobar popis prije svega, uz kojeg ćete lakše obaviti taj najteži dio zadatka.

Što svakako trebate ponijeti sa sobom u automobil:

1. Jastuk za vrat. Tijekom putovanja bilo kojim prijevoznim sredstvom, sa sobom ponesite jastuk za vrat kako bi vam vožnja bila što ugodnija, ali i ukoliko poželite malo odspavati.

2. Omiljene igračke i knjige za dijete. Bilo za boravak na plaži, apartmanu ili za vožnju do destinacije, pripremite dovoljno zanimacije da vašem djetetu ne bude dosadno tijekom vožnje.

3. Zatamnite prozore. Bilo nekim ručnikom, tetra pelenom ili sjenilima za prozore, napravite sve kako vašem mališanu ne bi smetalo sunce tijekom vožnje jer ćete tako u startu olakšati život i sebi i njemu te smanjiti nervozu.

4. Dovoljno hrane i pića. Nebitno dijeli li vas do destinacije sat vremena vožnje ili pet sati, ponesite dovoljno hrane i pića sa sobom. Na faktore vožnje i situaciju na cesti i ne možete uvijek utjecati, pa stoga radije uzaludno sve ponesite nego da vam se dogodi da zapnete na pola puta, a u automobilu nemate apsolutno ništa ni za piće ni za jelo.

5. Maramice i vrećice. U automobil prije vožnje obavezno stavite suhe i vlažne maramice te vrećice. U slučaju mučnina i povraćanja, moći ćete barem brzo reagirati.

Što obavezno ponijeti na godišnji odmor:

1. Dokumente i zdravstvene iskaznice. Bez dokumenata i zdravstvenih iskaznica, ali i potvrda o plaćanju, ukoliko ste iznajmili putem interneta smještaj, obavezno neka budu pri ruci, kao i gotovina ili kreditne kartice.

2. Mini apoteka. U njoj nake nađe sve što vam je potrebno, ali i zlu ne trebalo, osobito ako na put idete s malom bebom. Toplomjer, čepići ili sirup za snižavanje temperature, protiv kašlja i protiv bolova, zavoji, flasteri, sredstvo za dezinfekciju, krema za ubode insekata i opekline, sirup protiv alergijskih reakcija, sprej za uho, pastile ili sprej za grlo, tablete protiv mučnine, otopina s elektrolitima za rehidrataciju kod proljeva, a uz sve to stavite i lijekove koje morate inače trošiti.

3. Adekvatnu odjeću i obuću. To što idete u toplije krajeve, ne mora značiti da ćete cijelo vrijeme biti isključivo u ljetnoj odjeći i obući. Prije puta obavezno provjerite vremensku prognozu za idući period, ali i svakako u kofer spakirajte pokoji komad toplije odjeće i zatvorene obuće.

4. Punjače. U jednu vrećicu spakirajte sve punjače za mobitele, fotoaparate, laptope i tablete, kako bi svi bili na jednom mjestu.

5. Kozmetika. Iako i na gotovo svakoj turističkoj destinaciji imate dućane sa svime potrebnim, vrlo je vjerojatno da neki mali dućančić u nekom selu neće imati baš proizvod koji isključivo koristite. Da izbjegnete bespotrebnu nervozu, ovisno o trajanju godišnjeg, uzmite ili mini pakiranja kozmetike, ili omiljene proizvode pretočite u manje kutijice i bočice kako ne bi zauzimali previše mjesta.

6. Rekviziti za plažu. Ne zaboravite ponijeti kantice, lopatice, lopte, madrace i kolute za napuhavanje, ručnike za plažu, ali i maleni šator, ukoliko na plažu vodite i najmlađeg člana. Po dućanima možete naći odlične pop-up šatore koji vam neće zauzeti puno mjesta i kojeg ćete složiti u jednom potezu.

7. Zaštita od sunca. Kreme za sunčanje, pokrivalo za glavu, sunčane naočale neka obavezno pronađu mjesta u vašem koferu, jer bez toga teško da ćete uživati na plaži.

8. Razni gadgeti. Tablet, laptop, usb s povećom memorijom na kojeg ćete prebaciti omiljene crtiće vašeg mališana, itekako će vam dobro doći u vrijeme kada ne možete izaći na sunce, zbog vrućina, ali i u slučaju da vas zatekne kiša i onemogući vam izlazak iz apartmana.