nešto ga muči

Kako prepoznati da je vaš pas tužan?

11.05.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Baš kao i ljudi, psići također imaju osjećaje. Vrlo dobro znamo prepoznati sreću u očima čovjekovog najboljeg prijatelja, no znate li da i psi mogu razmišljati o stvarima koje ih rastužuju. Evo kako ćete prepoznati znakove tuge kod svog psa, ali i kako ga možete razveseliti

Baš kao što i ljudi ponašanjem pokazuju tugu, tako postoje i znakovi ponašanja po kojima možete prepoznati da vašeg psa nešto muči. Možda nema iste brige kao njegov vlasnik koji pred san razmišlja o računima, lektiri ili nekom događaju na poslu, ali i pseći život sadrži neke okidače koji psa tište. Baš kao i čovjek, pas je također emotivno biće koji osjeća usamljenost, gubitak pažnje, zanemarivanje i gubitak voljene osobe.

Svaka je životinja drugačija, ali neki su obrasci ponašanja ipak usporedivi i vrlo slični.

Ako je u vašem domu došlo do neke promjene poput preseljenja ili gubitka člana obitelji, pas može proživjeti velik stres i postati zbunjen. Pomoć će im stablinost dnevnog rasporeda jer rutine čine da se psi osjećaju sigurnima. Duge noćne šetnje, mjesto u stanu gdje se nalazi njihov krevetić i neke poznate igračke sigurno će pomoći.

Postao je lijen i puno spava

Čovjek kojeg nešto muči često pronalazi utjehu u bijegu u svijet snova i spavanja, a to rade i psi. Ne postoji određeni broj sati koliko će pas spavati, ali ukoliko primijetite da vaš pas češće spava, možda je tužan. Samo obratite pozornost na to provodi li vaš pas više vremena u krevetu nego inače.

'Većina pasa koji su depresivni ležat će više i ne žele komunicirati s drugim ljudima u kući. Može biti i zbog njihove dobi, ali ako se iznenada pojavi ili prečesto spavaju, onda bi to mogla biti depresija', kaže dr. Sara Ochoa, veterinarka u veterinarskoj bolnici Whitehouse u Whitehouseu, Texas.

Gubitak apetita

Pseća depresija manifestira se na način sličan ljudskoj depresiji, pa baš kao što biste vi mogli izgubiti apetit kad ste potišteni, ni vašem tužnom psu možda neće jesti.

Lizanje šapica

Kada je pas tužan, pokušat će utješiti samog sebe tako da će početi s metodama smirivanja za mnoge pse, a lizanje šapica je jedna od njih. Konstantno lizanje i njegovanje znak je da se vaš pas pokušava utješiti.

Ako ste isključili bilo kakve moguć zdravstvene probleme zbog kojih bi pas lizao šapice, vjerojatno je riječ o tome da se tom navikom koristi kako bi se umirio.

'Ako psi imaju problema s tjeskobom, mogli bi imati više kompulzivnog ponašanja lizanja koje može biti samoumirujuće', kaže dr. Ryan.

Cvili poput šteneta

Cviljenjem štene komunicira sa svojom majkom kako bi joj signalizirao da je gladan ili da treba pažnje, a te metode privlačenja pozornosti prisjetit će se i kasnije u trenutcima kada se osjeća zapostavljeno, a posebno ako procijeni da niste imuni na njegov plač.

uživancija sa psima

Ovi preslatki psići žive za češkanje, a slatkim okicama užicat će sate maženja

Pogledaj galeriju