GDJE GRIJEŠITE?

Kako pravilno njegovati ove jednostavne i dekorativne biljke

30.03.2017 u 06:53

Bionic
Reading

Praktični, a vrlo dekorativni sukulenti, skupina mesnatih biljaka u koju spadaju i kaktusi, idealni su za svakog tko ima dar za ubijanje biljaka. Zbog sposobnosti zadržavanja vode u listovima, stabljici ili korijenu, sukulenti su idealan izbor za svakoga tko ne stigne redovito zalijevati cvijeće ili mu biljke jednostavno ne uspijevaju izdržati dulje vrijeme. No da vam i oni ne bi završili u smeću, potrebno je znati osnove brige o ovoj vrsti biljaka - kada i koliko zalijevati te koje im mjesto u kući najbolje odgovara

Jednako dobro uspijevaju u zatvorenom prostoru i na otvorenom, a kada savladate osnove održavanja ovih kaktusa, poželjet ćete stan ukrasiti samo njima.

Lončanice

Prvi je korak svoju novu biljku presaditi iz privremene vrećice u lončanicu koja je dovoljno velika kako bi sukulentna biljka mogla rasti, no ipak ne preveliku. Najbolje je koristiti miješanu vrstu zemlje koja je pogodna za ovu vrstu biljaka, jer sukulenti zahtijevaju tlo koje ne upija puno tekućine.

Također je važno u lončanicu usuti kamenčiće ili posebne kuglice koje izvlače vlagu iz zemlje. Lončanice od terakote su najbolji odabir za sukulente jer je terakota sama po sebi porozna, stoga pomaže u drenaži tla te omogućava protok kisika skroz do korijena.

Zalijevanje

Najbrži način da ubijete svoj kaktus ili sličnu sukulentnu biljku poput agave, aloe vere ili pazikuće je da ju previše zalijete vodom zbog čega korijen proklije. U ljetnim mjesecima kada su sukulenti u vegetacijskom razdoblju, trebaju se redovito zalijevati (svakih dva do tri tjedna) ovisno o veličini lončanice i  o tome u kojem je biljka stanju.

U zimskim mjesecima biljke su u uspavanom razdoblju i njihova potreba za vodom je minimalna. Tada je sukulente dovoljno zalijevati svakih mjesec ili dva, a najbolji su način zalijevanja temeljita, povremena namakanja. Pustite vodu da teče direktno u lončanicu sa zemljom i curi iz rupe na dnu lončanice. Tlo bi se trebalo osušiti do sljedećeg zalijevanja, no ako se listovi smežuraju, obavezno biljku zalijte ranije od predviđenog.

Svjetlo

Držite sukulente na mjestu gdje će imati dovoljno svjetla, najbolje na istočnom, zapadnom ili južnom prozoru. Držite li biljku na otvorenom, ljeti ih postupno prilagođavajte suncu tako da je prvo smjestite negdje gdje je zaklonjena od direktnog sunca, a potom je postupno kroz nekoliko dana premještajte na sve direktnije sunce.

Iako sukulentima ne smeta hladno vrijeme, imajte na umu da ih unesete na toplo prije nego što počne zima. Držite li ih u dvorištu, uklonite tanjurić od lončanice kako se u njemu ne bi nakupljala kišnica koja će održavati vlažnost zemlje.

Razmnožavanje

Većina sukulentnih biljaka vrlo se lako razmnožava te postoji nekoliko načina za to. Najjednostavniji je taj da otkinete list (ne dirajte unutarnje listove) i pustite ga da odstoji nekoliko dana dok pod prstima ne osjetite da su se krajevi posušili te ga umetnite u zemlju. Nakon što iz otkinutih krajeva proklija korijenje (vidjet ćete sitno korijenje), nježno list presadite u lončanicu sa zemljom.

Iako nisu podložni bolestima, povremeno čistite sukulente kako ih ne bi napale grinje ili crveni pauk. Tako ćete spriječiti naseljavanje parazita, a biljka će vam biti zahvalna.

Sukulenti kojima odgovaraju topliji uvjeti:

  • Agava
  • Aloe vera
  • Krasula drvo (jade)
  • Sempervivum (čuvarkuća, pazikuća, gromova trava)
  • Zebra kaktus
  • Magarčev rep (sedum morganianum)