SAMOPOMOĆ

Kako pobijediti mučninu izazvanu vožnjom?

09.06.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Mučnina izazvana vožnjom je osjećaj vrtoglavice i slabosti koji se javlja kada se osoba vozi u automobilu, autobusu, vlaku, zrakoplovu, na brodu, pa čak i na nekoj od vožnji u zabavnim parkovima. Ovo nije lako prebroditi, posebice kad osjećaš da moraš putovati, primjerice na maturalno putovanje, na koje se najčešće ide autobusom

Nerijetko sve ovo završava povraćanjem, pa priča postaje još neugodnija. Stalna briga o vrećicama, ali i slabost zbog koje ne možeš uživati u novim krajolicima mogu ostaviti gorak okus u ustima nakon svakog putovanja.

Đumbir je dobar u borbi protiv mučnine. Prije nego što kreneš na putovanje, pij đumbirov čaj ili stavljaj više đumbira u hranu koju jedeš. Za vrijeme vožnje možeš grickati kekse s đumbirom ako ih imaš.

Imaš li svježeg lišća mente – žvači ga. Potrebno ga je početi žvakati čim počne prva i najmanja vrtoglavica ili mučnina. Nemaš li svježeg lišća mente, dobro će doći i

Đumbir je dobar protiv mučnine

esencijalno ulje mente – nekoliko kapi kapni na maramicu i duboko udahni. Ovo se pokazalo kao odlično sredstvo protiv mučnine koje djeluje odmah!

Također, esencijalno ulje lavande je dobro malo protrljati po prsima i vratu. Lavanda opušta, pa je kao takva dobra protiv mučnine.

Na putovanje nemoj ići s prepunim, ali i posve praznim trbuščićem. Ove dvije krajnosti samo povećavaju osjećaj mučnine. Dobro je pojesti nešto lagano, a za vrijeme vožnje grickati npr. štapiće.

Udahni svježeg zraka – ponekad samo malo svježeg zraka čini veliku razliku. Naravno, teško je zaustavljati cijeli autobus da bi jedan putnih udahnuo svježeg zraka, ali možeš otvoriti prozorčić i tako si pomoći.

Izbjegavaj alkohol prije i za vrijeme putovanja, a također i cigarete. Jaki mirisi pojačavaju mučninu, pa je dobro izbjegavati jake parfeme i dezodoranse. Gledanje filma ili čitanje knjiga i novina također pojačava osjećaj mučnine, pa je ove radnje bolje ostaviti za kasnije.

Izaberi dobro sjedalo, dakle ono gdje se ljuljanje vozila najmanje osjeti – u automobilu je to prednje sjedalo, u brodu srednji dio, u zrakoplovu u ravnini krila zrakoplova, a u autobusu u sredini.

Za vrijeme vožnje probaj ne gledati kroz prozor, posebice u električne ili telefonske žice. Ovo samo povećava osjećaj mučnine i može ga stvoriti i kod onih koji još  nisu imali s tim problema. Fokusiraj pogled na nešto statično unutar autobusa ili automobila.

U posljednje vrijeme mogu se naći i tzv. magnete trake protiv mučnine. Radi se o trakama koje se stavi točno na određeno mjesto na ručnim zglobovima, a one tada odašilju određene signale. Oni koji su probali kažu da su odlične protiv mučnine, a za razliku od tableta, ne izazivaju pospanost.

Naravno, na kraju ti uvijek ostaju tablete protiv mučnine koje se mogu naći u svakoj ljekarni. Iako su dobre u sprečavanju mučnine, pokazalo se da uglavnom izazivaju nuspojave – pospanost, nesanicu, zatvor, umor, malaksalost itd. Dobra je vijest da ove nuspojave relativno brzo prolaze.