PIVSKA POSLA

Kako pivo pomaže ljepoti kože, kose i noktiju

20.07.2012 u 09:10

Bionic
Reading

Pivo u umjerenim količinama, osim što gasi žeđ, zbog svojih prirodnih sastojaka ima i blagotvoran učinak na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju

Pivo je kvalitetan i prirodan izvor minerala magnezija, kalija, cinka, fosfora, silicija, sumpora, natrija i bakra, vitamina skupine B (posebno B1, B2, B3 i B6), vitamina B12, ugljikohidrata te pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa. Zbog sadržanog kvasca i hmelja, ono jača nokte i kosu, a zbog otopljenih tvari i plinova ima i antibakterijsko svojstvo. No to vrijedi samo ako se pivo konzumira u umjerenim količinama, a preporučena umjerena količina piva za ženski spol iznosi do tri decilitra dnevno.

U ljetnim je mjesecima posebno preporučljiva bezbrižna konzumacija bezalkoholnog piva. Ono je bogato visokovrijednim sastojcima, a punoćom okusa i reskošću nimalo ne zaostaje za pivom koje sadržava alkohol. Čak je i prvo proizvedeno pivo Sumerana bilo slično današnjem bezalkoholnom pivu jer je, čini se prema dostupnim podacima, sadržavalo manje od 0,4 posto alkohola.

Tajna je blagotvornog učinka bezalkoholnog piva na zdravlje i ljepotu u sadržanim vitaminima, mineralima i vrijednim bioaktivnim tvarima, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prijevremeno starenje djelujući kao antioksidansi i protuupalni spojevi. Tako bezalkoholno pivo zbog sadržanog biotina, mnogobrojnih minerala (osobito se među njima ističe silicij) i vitamina skupine B može utjecati na očuvanje i vraćanje izgubljene elastičnosti i mladenačkog sjaja kože. Ujedno će kožu zbog mikroelemenata, kao što su veće količine cinka, učiniti otpornijom na stvaranje akni i nepovoljne vanjske utjecaje.

Budući da hmelj pivu daje antioksidacijsko svojstvo, ekstrakti iz te biljke uvelike se rabe u kozmetičkoj industriji za proizvodnju preparata namijenjenih njezi osjetljive kože i one kojoj je prijeko potrebna regeneracija. Već je odavno poznata i njega kose pivom pa se recepti naših baka i danas primjenjuju. Pivo vlasi čini sjajnijima i čvršćima, bez obzira na to bilo ono sastojak industrijski proizvedenih šampona i preparata za kosu ili iz kućne radinosti. Vitaminski koktel dobiven iz piva uz dodatak suhog kvasca pomaže i u jačanju lomljivih noktiju.

Još su mezopotamski pivari prije četiri i pol tisućljeća pivo upotrebljavali u kozmetičke svrhe. U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, a imućnije žene otkrile su da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvježava. Istodobno su pivom prale kosu jer je tako postajala sjajnija i ljepša. Legenda kaže da je u staro doba lijepa Semiramida, legendarna asirska kraljica, dugim kupkama u pivu osiguravala zdravlje i ljepotu svoje kože. Potom su za te tretmane doznale i žene starog Rima, a nešto kasnije, u srednjem vijeku, i imućnije Europljanke.

No one su pivo upotrebljavale i kao čarobni napitak protiv starenja ili kao melem za suhu kožu i oporavak vlasišta zbog otpalih vlasi. Činile su to zahvaljujući njemačkim redovnicima koji su tom piću u 15. stoljeću primiješali hmelj te ga pretvorili u još učinkovitiji pripravak. Poslije se doznalo da je jednak učinak imalo i pivo proizvedeno od ječma pa je i ta spoznaja potaknula kemičare suvremenog doba da za poznate proizvođače kozmetike istraže djelotvornost omiljenog pjenušavog i osvježavajućeg pića. Istraživanjima su potvrdili da je pjena prava zamjena za sapun te da piće zbog antioksidansa ima učinak na sprečavanje prijevremena starenja.

Jedna od najpoznatijih priča govori o ritualima koje je redovito primjenjivala carica Teodora, koja je koristila naizmjenične kupke toplog i hladnog piva. Kupke u toplom pivu služile su za obnavljanje kože, a kupke u hladnom pivu za održavanje mladosti.
Pivo i njegovi ekstrakti počeli su se upotrebljavati kao sirovina u kozmetičkoj industriji, za proizvodnju hranjivih maski za čišćenje mlađe (nečiste i masnije) te starije (zategnute i naborane) kože.

Pivo i slad česti su i vrijedni sastojci krema i losiona za njegu kože lica i tijela, ali i za jačanje noktiju. Pivo se rabi i za proizvodnju kupki kojima se regenerira koža tijela te šampona i sredstava za njegu oštećenih vlasi koji ih čine sjajnijima, mekšima i podatnijima za oblikovanje frizure. Danas u svijetu postoje lječilišta i terme u kojima je takva 'pivska terapija' izvana vrlo tražena.

Umjerenom konzumacijom jednog malog piva dnevno ili pak bezbrižnim uživanjem u bezalkoholnom pivu u ljetnim mjesecima nadoknađujemo tekućinu izgubljenu znojenjem i tijelu vraćamo minerale, koktel vitamina i korisne biološki aktivne tvari koje pomažu tonificiranju i vitalizaciji kože i sluznice.