BIJEG U BOLJE

Kako okončati lošu vezu i spasiti se?

11.05.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Upoznali smo vas s osobinama i ponašanjima potencijalno 'štetnih' partnera te realnim lošim posljedicama koje takva veza može imati za vas. Na temelju navedenih karakteristika takvog odnosa vidljivo je da izlazak iz veze može biti opasan i ne baš lagan posao. Stoga vam donosimo savjete kako izaći iz takve veze ako ste prepoznali da se vi sami ili netko od vaših bliskih osoba u njoj nalazite

Odvajanje od partnera koji manipulirana nama i čini nam loše treba izvesti planirano i vrlo oprezno kako si ne bismo dodatno zakomplicirali život. Prekid takve veze odvija se u tri faze. Prvo je potrebno okončati privrženost partnera prema nama. Zatim slijedi prekidanje veze i saopćavanje te informacije partneru.

Na kraju je važno biti oprezan kako ne bi došlo do ponovnog uključivanja u vezu i nakon prekida iste. Na prvi pogled ovo djeluje opasno i zabrinjavajuće, no ključno je prekinuti takav odnos i 'spasiti se' jer nije kasno čak i kada mislimo da smo izgubili sebe. Jednom kad se riješimo takvog partnera, opet ćemo pronaći svoje pravo ja i moći biti zadovoljni sobom, piše portal InsideOut.hr.

Priprema terena

Kad shvatimo da smo u odnosu s partnerom koji nam šteti, važno je napraviti dobru pripremu terena za prekid takve veze. Naime, takvi partneri će lakše podnijeti prekid ako ga mogu objasniti našom krivicom i svaliti odgovornost na nas. Stoga je dobro da mi postajemo dosadni, manje pričamo, budemo nezainteresirani. Cilj nam je da partneru dosadimo te da se na taj način prekine njegova privrženost prema nama. Više se ne trebamo boriti, opravdavati, objašnjavati svoje mišljenje. Preporuka je imati komentare poput zbunjenosti o tome što želimo u životu, zapadanja u depresiju, gubitka interesa i snage, kroničnoj iscrpljenosti životom i slično. Vrlo vjerojatno će partner početi pričati o nama da smo 'ludi', jadni, da nismo od koristi i da mu je dosta nas i to pred svim ljudima koje zna.

Paradoksalno, to je dobar znak i ne trebamo se braniti i opravdavati. Važno je da vjerodostojno odglumimo krizu vlastitog identiteta i ne dajemo partneru ničime povoda da mu i dalje budemo laka meta za napade. U isto to vrijeme dobro je potajno osigurati ako imamo neke vrijedne stvari u posjedu te se obratiti obitelji i prijateljima da nam budu podrška u cijelom procesu i pruže nam sigurno utočište ako će nam to biti potrebno. Ako sumnjamo na moguće nasilje, dobro je raspitati se koja je procedura da se zaštitimo od takvog partnera jednom kad vezu prekinemo.

Prekid veze

Pri prekidu se koristimo istom taktikom. Prekidamo jer mi trenutno nismo sposobni nikome pružiti ono što treba te nismo dovoljno dobri ni za koga u ovom životnom periodu. Dobro je podsjetiti partnere da su sigurno primijetili da nešto s nama nije u redu u zadnje vrijeme te da nam sada treba da budemo sami da shvatimo tko smo i što želimo. Ako se partner uspaniči i počne nas konstantno zvati i ostavljati poruke, tražiti da se pomirimo i govoriti koliko nas voli, važno je da naša reakcija svaki put bude dosadni i jednolični hvala i ništa više. Jako je važno staviti naglasak na to da nam je potrebno odvojeno vrijeme od partnera te ne smijemo pristati ni na kakvo viđanje i izlaske, koliko god oni bili rijetki. Nikakav kontakt s partnerom se ne preporučuje. Važno je da se pripremimo na okrivljavanje i silne uvrede nas kao osobe od strane partnera.

To nije lako čuti, no važno je ne braniti se i ne opravdavati se jer ćemo na taj način postati još ranjivi i podložniji manipulaciji. To što partner govori nije naša istina i to nam može dati snage da izdržimo takav period. Također, partner će nam nuditi nagle promjene svog ponašanja i bliskosti u vezi. No to je samo zamka kojom nas pokušava nagovoriti da se vratimo.

Svatko se može nakratko promijeniti, no takvim partnerima ne treba nikad dati priliku jer će je oni iskoristiti da nas uvuku natrag u svoju mrežu. Važno je da potražimo profesionalnu pomoć ili pomoć bliskih osoba, da budu uz nas i podržavaju nas u tom teškom razdoblju. U komunikaciji s partnerom, sada već bivšim, nikako se ne smijemo koristiti riječima koje daju nadu za vezu u budućnosti jer nam tada neće dati mira. Također, trebamo se ponašati stalno jednako jer ako i na tren posustanemo, on će i dalje ustrajati u nastojanju da nas vrati. To nije lak posao te se treba naoružati strpljenjem i podrškom, ali nikako ne imati novog partnera još neko vrijeme kako ne bismo na sebe prizvali bijes bivšeg i ponovno maltretiranje nas i našeg novog partnera.

Oprez i nakon prekida

Potencijalno 'štetni' partneri nisu svjesni da je u njima problem i da oni rade nešto krivo jer se tako ponašaju cijeli svoj život i nisu se nikada suočili s vlastitom odgovornošću. Stoga i kad veza završi, oni će još imati fantaziju da možda kad se mi saberemo, možemo opet biti skupa. Stoga je važno da čak i kada prođe puno vremena od prekida mi i dalje zagovaramo istu poziciju i ne mijenjamo priču i mišljenje. Ne trebamo pristajati na susrete s partnerom kako bismo razgovarali o starim vremenima jer ćemo opet ući u mlin okrivljavanja nas, a to nam zaista nije potrebno. Također, ne trebamo davati informacije o svom novom životu ili vezi jednom kad je opet budemo imali. Ako nas i nazove, trebamo reći da je sve po starom, primjerice da puno radimo i to je sve.

Ako tijekom razgovora osjećamo krivnju, trebamo što prije prekinuti taj razgovor. Česti razlog povratka u loše veze je upravo osjećaj krivnje. Također, ako partner želi govoriti o težini našeg prekida, zadržimo se na općenitom poput ideje da su prekidi teški i da je teško naći pravu osobu za sebe. Dakle, pravilo je da ne govorimo ništa osobno i da to traje što kraće moguće. Što se partnera tiče, mi uvijek možemo biti na putu negdje, nešto raditi i nemati vremena. Kroz neko vrijeme naš bivši će shvatiti da je zaista gotovo i krenuti u potragu za novom osobom te je našoj agoniji time došao kraj.