JE'N, DVA, TRI

Kako održati svog psa u formi?

03.11.2014 u 15:03

Bionic
Reading

Za razliku od mačaka koje se uglavnom same brinu o svom aerobiku, psi vole šetnje s vlasnikom, a ponekad im je to i jedina tjelovježba koju dobivaju

Svakodnevne šetnje, trčanje ili jednostavno igranje u parku, mogu na duge staze pružiti ogromnu korist vašem psu. Ne samo da će vam pas biti u formi, već će takvi fizički rituali preusmjeriti njegovu energiju u nešto korisno, umjesto potencijalno uništavanje pokućstva, piše Vet Street

Saznajte koje su sve prednosti redovitog vježbanja

Redovite vježbe mogu imati ogromne prednosti kad je u pitanju zdravlje vašeg psa. Aktivni psi imaju brži metabolizam, manje jedu, a imaju čak i manje problema s tjelesnom temperaturom. Još jedna prednost psa koji redovito vježba je bolje ponašanje jer neće imati neispunjene porive za aktivnostima svoje pasmine (lov, trčanje za stadom, kopanje itd).

Savjetujte se s veterinarom

Vježbe koje će vaš ljubimac izvoditi moraju biti pažljivo odabrane prema starosti, pasmini, spolu te njegovu općem zdravlju. Kod mladih pasa (između šest i 18 mjeseci) te ovčara, lovačkih pasa i terijera, potreba za svakodnevnim vježbanjem je vrlo vjerojatno velika. No treba izbjegavati naporno vježbanje u slučaju starijih pasa ili onih ljubimaca koji su premladi ili nisu dovoljno zdravi.

Dobro je znati ograničenja svog ljubimca ako ste sportski tip koji želi sa sobom na trčanje povesti psa. Vremenske prilike također mogu biti nepovoljne – nemojte forsirati psa ako je vani izrazito sparno, vruće ili hladno! Nemojte se zaboraviti često odmarati!

U slučaju da primijetite da pas zaostaje ili se muči, odustanite od vježbanja za taj dan i sljedeći put smanjite tempo ili skratite vježbanje. Pametno je, također, postepeno tijekom nekoliko tjedana dovesti psa do intenziteta vježbanja koji želite.

Bacite se u pokret

Kako postoji uistinu velik broj aktivnosti za vašeg psa, prvo pronađite fizičku aktivnost koja najviše odgovara vašem ljubimcu i vama. To može biti:
- hodanje,
- trčanje,
- trčanje za štapom i vraćanje,
- trčanje po parku,
- plivanje,

- igra s drugim psima,
- učenje trikova za niskokaloričnu nagradu.


Napravite plan

Vaš pas ne može u teretanu pa je na vama i vašem veterinaru da smislite što je najbolje za vašeg ljubimca. Vrlo je važno da svakodnevno šećete svog psa.

Niskokalorične poslastice

Ako vaš pas najviše voli izvoditi trikove, niskokalorične nagrade dovest će to do savršenstva. To mogu biti:
- komadići mrkve,
- komadići banane, jabuke, kruške ili dinje,
- grašak,
- komadi kuhanog mesa,
- kupovne niskokalorične poslastice,
- kokice (bez putra, ulja i soli).