OSNOVNA PRAVILA

Kako odabrati idealan kauč

07.10.2014 u 12:03

  • +2

Garniture za sjedenje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Prevelik kauč u manjoj dnevnoj sobi zauzet će puno prostora, a premalena bi garnitura mogla izgledati smiješno. Garnitura ili kauč komadi su namještaja u koje se isplati investirati, jer ćete na njemu provoditi puno vremena i imat ćete ga godinama

Bez obzira na to planirate li na kauču spavati ili će samo složiti za dnevno odmaranje, kod njegova odabira jako je važno držati se određenih smjernica.

Najvažnije je izmjeriti prostor i vizualizirati namještaj koji želite u tom prostoru. U salonu, dok gledate određene komade namještaja, teško je dobiti pravu predodžbu o tome koliko je nešto veliko ili malo. No problem nastaje kad takav namještaj stigne u stan i shvatimo da smo se malo zaigrali s dimenzijama.

Kauč mora odgovarati po dimenzijama prostora u koji ga želite uklopiti. Prevelika garnitura za sjedenje djelovat će glomazno i zagušiti prostoriju. Kod odabira namještaja također treba paziti i na njegov položaj u stanu da ne zauzme cijelu prostoriju.

Sljedeća je važna stvar odabir materijala koji može biti koža, umjetna koža, ekokoža, mikrotkanina, štof, platno... Ono na što treba obratiti pozornost jest, naravno, kvaliteta materijala: pri čemu je najvažnija izdržljivost, sirovinski sastav, način održavanja, izbor boja... Bitno je i čime su punjeni jastuci, posebno oni na kojima se sjedi.

Garnitura može biti s mogućnošću razvlačenja u ležaj ili fiksna. Postoje različiti sustavi razvlačenja; kod nekih se spava paralelno sa zidom, a neki imaju madrac koji izlazi iz garniture te se na njemu leži u smjeru okomitom na smjer zida. Kod nekih je moguće samo maknuti jastuke i na taj način dobiti ležaj za jednu osobu, a kod drugih se dobije pravi krevet za dvije osobe. Odluka za koju varijantu ćete se odlučiti ovisi, naravno, o vašim potrebama.