IGRA ILI AGRESIJA?

Kako naučiti psa da vas ne grize za prste?

20.01.2015 u 15:17

Bionic
Reading

Jedna od važnih razlika koje morate naučiti prepoznati kod svog psa je grize li u igri ili je u pitanju ozbiljniji problem

Ponekad se događa da pas ugrize vlasnika za prste u igri, no nije uvijek sigurno je li u pitanju nevino ponašanje. Postoji šansa i da se radi o agresivnosti, piše Vet Street

Naučite razlikovati igru od agresije

Psima je normalno to da uzimaju stvari u usta – tako istražuju svijet oko sebe i komuniciraju s drugim psima. Najčešće je štenad ta koja stalno grize i stavlja stvari u usta, no nije nemoguće da se takvo ponašanje nastavi i u odrasloj dobi.

Svaki vlasnik psa mora naučiti razlikovati agresiju od igre. U slučaju da pas ima ukočeno lice ili izgleda napeto te ako reži i pokazuje zube, a dlaka na leđima mu je naježena, moguće je da grize jer je agresivan.

Na žalost, igra i agresija ponekad kod psa mogu izgledati vrlo slično. Ako niste sigurni, trebali biste se posavjetovati s veterinarom ili stručnjakom za pse.

Veterinar će vam također pomoći ako je u pitanju agresija izazvana bolešću ili problemom sa zubima ili desnima.


Smanjite loše ponašanje

Jednom kad ste sigurni da vam je pas zdrav i da se samo igra s vama, možete početi poduku koja bi trebala smanjiti tu pojavu. Bez obzira što je vaš pas već stekao lošu naviku, nije ga nemoguće naučiti da ne grize prejako.

Najbolji način na koji naučiti psa da ne grize je da zajaučete i zatim ga ignorirate. Morate to napraviti svaki put kad vas ugrize i ne pušta.

Ako vas pas prestane gristi kad zajaučete, nagradite ga. Dosljednim postupanjem s vremenom ćete smanjiti snagu ugriza svog psa. Cilj je da vam uvijek pusti ruku i da vas ugriz ne boli.

Pse je teže podučiti novim stvarima nakon što su ih usvojili kao štenad, pa ih je zato pametno od malih nogu trenirati tako da razumiju da je njihov ugriz bolan te da moraju biti oprezni. Ova poduka dvostruko je korisna jer će vaš pas slabije gristi i u drugim okolnostima, poput svađe s drugim psom.

Promatrajte svog psa i doznajte kad najčešće koristi usta. Uglavnom postoje okolnosti kad psi češće stavljaju stvari u usta.

Psi koji se tjeraju znaju koristiti usta, kao i psi koji pokušavaju skrenuti pažnju svog vlasnika na sebe. Psi također grizu tijekom igre kad postanu pretjerano uzbuđeni.

Poznavanje okolnosti u kojima vaš pas koristi usta znatno će vam olakšati da se koncentrirate na takve trenutke.

Nađite psu zamjenu za griženje

Važno je nečime zamijeniti naviku koju je pas stekao, a koju želite promijeniti. Igračke su dobra ideja, kao i bilo koja aktivnost u kojoj ne dolazi do kontakta sa samom kožom – na primjer vraćanje bačenog štapa, loptice ili igračke.