VRIJEDI POKUŠATI

Kako mudrije raspolagati novcem

24.03.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Ako si i ti među onima koji vječito muku muče s nedostatkom novca, donosimo nekoliko korisnih savjeta koji bi mogli upaliti. Stoga, krenimo!

Naravno, kad smo u teen godinama, čini nam se da nam stalno nedostaje love! Toliko je toga što bismo htjeli, a sve uglavnom ovisi o starcima i njihovim mogućnostima. Davanjem džeparca roditelji ti daju i povjerenje te ti vjeruju kako si dovoljno zreo/la da bi upravljao/la novcem te samostalno odlučio/la želiš li štedjeti i na što ćeš trošiti.

Bez obzira na to koliki ti je džeparac koji dobivaš od roditelja - je li on na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj, prema potrebama ili se, kao kod rijetkih sretnika, pak, radi o neograničenom dotoku novca, napravi si svoj mini budžet. Kako bi dobio/la uvid u pregled troškova toga mjeseca, zapisuj si gdje si ih potrošio/la. Iznenadit ćeš se koliko novca odlazi na sitne stvari, što se na prvi pogled uopće tako ne čini!

Grickalice, slatkiši, nezdravi sendviči, krafne, slatka peciva, mini pizze, zaslađeni sokovi i sl. stvari koje nas mame često mogu biti, osim po tvoj novčanik, pogubne i po zdravlje (a i liniju). Zato ponekad u školu ponesi sendvič iz kućne izrade (zdraviji je), a umjesto slatkiša ili čokoladica, pojedi voće ili jogurt. Bit ćeš ugodno iznenađen/a koliko će ti više novca ostati u proračunu s tim novim mjerama štednje.

Umjesto odlaska u kino, kod sebe možeš organizirati kućnu projekciju DVD-a i pozovi frendove, a umjesto odlaska u kafić, iskoristi lijepo vrijeme i prošeći s prijateljicom/prijateljem po svježem zraku. Za manje zahtjevne frizerske zahvate (feniranje, rezanje vrhova ili promjene boje s preljevom ili kolor šamponom za nekoliko nijansi) angažiraj prijateljicu, mamu ili sestru, a prije svakog šopinga presloži ormar jer možda si na neku odjeću i zaboravila. Ako nešto od pronađenog možeš prekrojiti ili izvesti manje stilske intervencije, bit ćeš oduševljena rezultatom, a dobit ćeš totalno unikatnu i originalnu odjeću koju ćeš s ponosom nositi.

Dobra je ideja i pronalaženje stranica na internetu koje nude popuste ili povoljnije cijene za školarce za različite usluge poput kozmetičkih tretmana, frizerskih usluga, izleta, odjeće, obuće, ulaznica za koncerte i sl. pa se raspitaj o tome. Umjesto da kupiš svaku knjigu koju želiš pročitati, ako je moguće neku posudi i u knjižnici ili od frendova.

Premda je katkad teško odoljeti, prije nego što počneš trošiti, dobro razmisli je li ti nešto zbilja toliko potrebno. Samokontrola je ovdje vrlo bitna. Mnogi znaju kad dobiju novac odmah počastiti društvo ili spiskati ga na neke gluposti, uopće ne razmišljajući o tome da bi to mogli rasporediti na neke druge stvari.

Ako si nešto želiš kupiti, dobra je ideja svakog mjeseca odvojiti dio novca i ne trošiti ga
. Tako ćeš naučiti štedjeti i disciplinirati se po pitanju financija jer ni tvojim starcima nije lako svakog mjeseca kreirati kućni proračun.

Naravno, razmisli i o načinima kako sam možeš nešto dodatno zaraditi. Možeš npr. pokušati i sam naći neki honorarni posao, preuzeti dodatne poslove u kući, pomagati roditeljima u njihovu poslu ako je moguće, davati instrukcije slabijim učenicima, probati s čuvanjem dece... Ovako ćeš možda i najbolje naučiti kako cijeniti novac, što će ti dobro doći u budućnosti kada i sam/a počneš zarađivati.