SVE ZBOG HORMONA

Kako menstrualni ciklus utječe na izgled kože?

30.05.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Koža žene različito se ponaša u različitim razdobljima menstrualnog ciklusa, a svim procesima upravljaju, naravno, hormoni

Uz napuhnutost, umor, razdražljivost i snažan apetit, menstruacija ženama donosi i probleme s kožom. Točnije, uoči, ali i za vrijeme menstruacije, mnoge žene dobiju prištiće i akne. Zašto se to događa? Naravno, zbog divljanja hormona. Što se zapravo događa s kožom za vrijeme menstrualnog ciklusa? Evo kako su to objasnili stručnjaci.

Dva tjedna prije menstruacije
Ovo je vrijeme kada u tijelu žene kreću hormonalne promjene. Smanjuje se razina tzv. ženskih hormona, a povećava se razina tzv. muških hormona, posebno testosterona. Upravo testosteron, ali i ostali muški hormoni uzrokuju promjene na koži. Kod žena osjetljivije kože mogu se javiti i pravi upalni procesi pa se bezazleni miteseri pretvaraju u bolne akne. Iako neki liječnici savjetuju oralni unos hormona kao rješenje za bolne prištiće, američki stručnjaci ističu kako to neće riješiti problem. No ne događaju se promjene samo na koži. Nerijetko proces veće pojave prištića prati i pretjerano mašćenje tjemena pa se kosa masti vrlo brzo. Što učiniti? Najpametnije je i najzdravije rješenje drugačija prehrana, odnosno ona koja obiluje zdravim voćem i povrćem. Obavezno izbjegavajte namirnice s bijelim šećerom i bijelim brašnom.

Tjedan prije menstruacije
Ovaj tjedan vrhunac je drame na koži – prištići i akne su na vrhuncu upalnih procesa, pore se šire, koža se jako masti. Sve u svemu, estetski vrlo neugodna situacija, ali i bolna, jer upaljene akne iznimno bole. U ovom razdoblju ne možete puno toga napraviti, ali ono što se savjetuje jest izbjegavanje mliječnih proizvoda. Oni, naime, dodatno remete ravnotežu hormona u ženskom organizmu pa ih je u tom razdoblju dobro izbjegavati.

Tjedan menstruacije
U ovome tjednu koža je vrlo nježna i osjetljiva i opet zahvaljujući hormonima. Upravo zbog toga, u ovome tjednu ne preporučuje se čupanje dlaka s tijela, jer je to vrlo bolno s obzirom na osjetljivu kožu. No ovo je i tjedan u kojemu upalni procesi na koži polako prolaze. Akne i prištići još su tu, ali manje su bolni i ulaze u svoju završnu fazu.

Tjedan nakon menstruacije

Ovo je najbolje vrijeme za kožu, jer su hormoni ponovno uravnoteženi, a estrogen se brine da bude blistava i bez prištića. Dakle, nema razdoblja u kojemu je koža ljepša od ovoga. No nemojte se opustiti. Ovo je također i vrijeme kada možete krenuti s kvalitetnom brigom o svojoj koži kako biste je tijekom cijeloga ciklusa održavali lijepom i zdravom. Osim redovita čišćenja i hidratantnih krema, obavezno pazite na prehranu, jer ona u velikoj mjeri utječe na izgled kože. Informirajte se o načinima prehrane, jedite što više voća i povrća te cjelovitih žitarica i plave ribe. Ako se toga budete pridržavali, s vremenom će koža biti lijepa u svakom tjednu menstrualnog ciklusa.