MODNA DIPLOMACIJA

Kako Meghan Markle odjećom suptilno šalje političke poruke

13.07.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Za pripadnice kraljevske obitelji stajlinzi predstavljaju znatno više od pukog modnog odabira

Nakon mjeseci nošenja ograničene palete boja na kraljevskim angažmanima, vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle u dvodnevnom posjetu Dublinu osvanula je odjevnim komadima šumski zele boje. Ova specifična nijansa zelene boje ima duboku simobliku za Irsku, a Meghanin odabir iste nije bila slučajnost.

  • +19
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Generacijama dame s kraljevskih dvora svojim modnim odabirima iskazuju počast zemlji koje posjećuju. Uglavnom je riječ o bojama koje predstavljaju državu, nacionalnim motivima ili odabiru odjevnih komada s potpisom lokalnih dizajnera kojim suptilno odaju počast zemlji domaćinu.

  • +16
Najbolja modna izdanja Kate Middleton u 2017. godini Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Meghan je svojim izdanjima pokazala da ide ukorak sa ženskim članicama britanske kraljevske obitelji koje svoju kolekciju odjevnih komada koriste u svrhu modne diplomacije', ističe stručnjakinja za kraljevske manire, Renee Kuo.

Otvoreni govor o političkim stajalištima smatra se kršenjem protokola za članove kraljevske obitelji, a moda je jedan od načina na koji dame s kraljevskih dvora, poput prvih dama, šalju jasnu poruku.

  • +9
Princ William i Kate Middleton na proslavi Dana svetog Patrika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ova suptilna diplomacija postaje još više ispunjena značenjem kada pripadnici kraljevske obitelji preuzmu ulogu pseudo veleposlanika Brexita. Irska bi mogla biti duboko pogođena britanskom odlukom o napuštanju Europske unije, budući da dijeli granicu sa Sjevernom Irskom koja je dijelom Velike Britanije. Građani obje zemlje više ne bi mogli slobodno prelaziti granicu što bi se vjerojatno moglo pretvoriti u međunarodno pitanje.

Kolinda Grabar Kitarović i kraljica Elizabeta II. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press Association

Ovog tjedna u posjetu Irskoj na zahtjev Vlade Njezinog Veličanstva, nošenje zelene boje postao je mali način na koji je Meghan potvrdila da ona i Harry nastoje ojačati vezu dvaju zemalja dok Ujedinjeno Kraljevstvo planira napustiti Europsku uniju.

'Vojvotkinja od Sussexa je sposobna i u modnom smislu nastavlja slijediti članice kraljevske obitelji kao tiha i privlačna diplomatkinja, a s obzirom na političke događaje prošlog tjedna to je itekako dobra stvar', ističe Kuo.