ČESTA BOLJKA

Kako lakše donositi teške odluke

08.03.2014 u 09:12

Bionic
Reading

Smatrate li se neodlučnima? Treba li vam uvijek jako puno vremena da donesete neku odluku i onda kad to i učinite ne stojite čvrsto iza nje? Neodlučnost je česta boljka mnogih ljudi jer smo skloni pri donošenju odluka gledati kroz opcije 'da - ne'

Kod donošenja odluka možemo pasti u zamku 'uskog okvira'. Primjerice, nismo zadovoljni na poslu koji radimo. Ne odgovara nam kako se neki poslovi obavljaju, uvjeti rada i slično. Pitanje koje si postavljamo je dati otkaz ili ne. U biti si zadajemo vrlo uzak okvir unutar kojeg možemo djelovati, a istina je da imamo i druge opcije. Možemo, primjerice, razgovarati s nadređenim o poboljšanju uvjeta rada, dati neke prijedloge i pokušati sami sebi učiniti radno mjesto boljim. Dati otkaz može biti krajnje rješenje, ali da bismo došli do donošenja tako drastične odluke, prije možemo razmotriti još mnoge opcije. Važno je kod promišljanja o problemu i traženju potencijalnih rješenja izaći iz okvira, ne razmišljati u terminima 'da - ne', već biti kreativan u pronalaženju svih mogućih rješenja, savjetuje portal InsideOut.hr

Velike i male odluke

U podlozi velikih i malih odluka nalaze se vrlo slični procesi. Bilo da trebamo odlučiti što ćemo jesti taj dan za ručak ili hoćemo li se preseliti u neki drugi grad, odluku temeljimo na informacijama koje nam daje naše tijelo. To su naši nagoni i emocije. Najbolje je poslušati svoje emocije, odnosno 'onaj unutarnji osjećaj'.

Metoda vanjskog odabira

Primjerice, kad birate između dvije stvari koje vam se sviđaju, pomoći može metoda vanjskog odabira. Tu metodu možete koristiti i kod velikih i kod malih odluka. Napišite izbore svaki na svoj papirić, promiješajte u posudi ili šeširu i onaj koji izvučete je rješenje dileme. Kad izvučete izbor, osjetit ćete ili zadovoljstvo ili razočaranje. To vam vaše emocije govore što vi zaista želite. Kod ove tehnike je važno da polazite s idejom da ćete učiniti onako kako papir kaže. Druga mogućnost je ta da se zapitate što biste savjetovali prijateljici da učini u toj situaciji i evo vam odgovora.

Što kad stalno griješimo?

Često nam se događa da iste pogreške činimo iznova i kao da nikako da naučimo. Pogreške pri odlučivanju poput 'uskih okvira' i odlučivanja pod snažnim kratkotrajnim emocijama događaju nam se automatski.' Rješenje je stvaranje procesa pomoću kojeg donosimo važne odluke. Kod odlučivanja je važno da uvijek vidimo širu sliku i posljedice koje neka odluka može imati. Odlučiti trebamo tek kad znamo kako se nositi s raznim potencijalnim posljedicama. Svakako je ponekad dobro riskirati, samo kad je rizik u podnošljivim granicama i ne šteti drugima.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.