MODNI HIT

Kako kombinirati točkice za trendi izgled?

16.10.2012 u 09:49

Bionic
Reading

Iako neki tvrde da su za ovu modnu groznicu zadužene flamenco plesačice koje su širile strasti u točkastim haljinama, drugi kažu da su one doputovale iz Europe u Ameriku uz vesele zvuke polke, odakle i engleski naziv 'polka dots'

'Točkice su razigrane, šik, hirovite i energični uzorak koji sam uvijek obožavao', opisao ih je Marc Jacobs, koji je ove sezone s još jednom obožavateljicom malih krugova, japanskom umjetnicom Yayoi Kusamom, kreirao točkastu kolekciju.

No još puno prije Marca Jacobsa točkasti se trend polako, ali sigurno infiltrirao u modu. Iako neki tvrde da su za ovu modnu groznicu zadužene flamenco plesačice koje su širile strasti u točkastim haljinama, drugi kažu da su one doputovale iz Europe u Ameriku uz vesele zvuke polke (otud engleski naziv 'polka dots'), a spominju se i engleski dendiji koji su ih krajem 19. st. proslavili na leptir mašnama.

Sve do tridesetih godina točkice su bile samozatajne, no doživjele su 'bum' zahvaljujući Minnie Mouse. Zanimljivo je da ju je Walt Disney slučajno obukao u točkastu suknjicu - kad mu je kap tinte pala na skicu. Točkice su tad bile male i nježne te su obožavale samo najbolje materijale, šifon i svilu.

Ipak, u četrdesetima su se povukle, da bi deset godina poslije 'napale' sve; od dječje odjeće i kravata do haljina, suknji i bluza te su za njima poludjele i filmske dive i kućanice. Pop-art još ih je dodatno istaknuo miješajući ih s prugicama u odvažnim kombinacijama boja, a u kaotičnim sedamdesetima londonske policajke pobunile su se protiv jednoličnih uniformi usvojivši točkice na bluzama. Poslije su se primirile i vratile retro sjaj unatoč pokušajima Vivienne Westwood da pokrene trend točkastih krinolina, a na tron ih je stavila Carolina Herrera.

Zadnjih sezona ovaj je trend jači no ikad. Stella McCartney, Lanvin, Miu Miu samo su neki od 'točkastih' sljedbenika, a preslikale su se čak i na mušku odjeću. One su savršen primjer kako se moda razvija ponavljajući se. I bez obzira na to jesu li in ili out, odlučile su zauvijek ostati u modi.