U PET KORAKA

Kako kod kuće napraviti dobru pedikuru

09.06.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Ljeto kuca na vrata, nose se sandale – vrijeme je za pokazivanje stopala, pa ako ih još niste uredili, učite to već danas. Kako kod kuće napraviti pedikuru, otkrila nam je Vlasta Pojatina, direktorica tvrtke Olival

'Stopala su dio tijela koji je prilično izložen, od natisaka na prstima do grube kože na petama i vlage zbog zatvorene obuće. Preporuka za njegu stopala bio bi mali tretman nogu svaku večer prije spavanja. Za to je dovoljno oprati stopala u kupki za njegu stopala te ih lagano izmasirati', rekla je Vlasta Pojatina iz Olivala, domaćeg brenda prirodne kozmetike.

Kako je objasnila, postupak ide ovako: noge oprati u kupki i na vlažna stopala valja umasirati kremu za ispucana stopala, sve do potkoljenice. Nakon nekoliko minuta navući lagane pamučne čarapice kako bi krema što bolje djelovala – i to je to.


'Za osobe koje samo žele njegu i nemaju problema s 'tvrdim petama', dovoljno je upotrijebiti samo balzam za stopala koji može nadomjestiti kupku i intenzivnu kremu', napominje Pojatina.

Kako napominje, u preparatima za stopala izuzetno su korisna eterična ulja ružmarina i čajevca, jer uništavaju bakterije i gljivice koje mogu biti prisutne na dijelovima stopala koja se pojačano znoje. Jednom tjedno preporučeno je napraviti piling od krupne morske soli i maslinova ulja. Kod stopala koja su zadebljala ili ispucana poželjno je prije svakog nanošenja kreme lagano ostrugati tvrdu kožu s pete kako bi krema što bolje djelovala', rekla je naša sugovornica.

Pri njezi stopala trebalo bi izbjegavati sve agresivne metode otklanjanja tvrdih naslaga s peta i koristiti preparate koji će nakon nekoliko mazanja stanjiti (otopiti) kožu bez naknadnog odstranjivanja.

Njega stopala u pet koraka:


1.Kupka za njegu stopala

Namijenjena je za redovno održavanje higijene nogu. Eterična ulja čajevca i ružmarina djeluju antiseptički, a svakodnevnom uporabom stopala su čista i osvježena te je smanjeno znojenje nogu.

Uporaba: dodati žlicu kupke u litru tople vode i namakati noge 10 do 20 minuta.

2.Kamen za njegu stopala
Kamen plavučac tradicionalno je najbolji kamen za odstranjivanje tvrdih nakupina na petama. Glavna su svojstva ovog kamena: oštrina, trajnost i nelomljivost.

Uporaba: nakon kratkog namakanja nogu u kupki, stopala masirajte vlažnim kamenom dok koža ne postane glatka; nakon toga koristite kremu za njegu stopala.

3.Balzam za njegu stopala i noktiju
Balzam za njegu stopala i noktiju neka bude obogaćen eteričnim uljima. Balzam hrani kožu i idealan je za svakodnevnu njegu. Nanosi se ujutro i zadržava svježinu stopala tijekom cijelog dana.

Uporaba: nanosi se ujutro za cjelodnevnu svježinu stopala

4.Antibakterijski deo gel za lagana stopala
Deo gel neka bude na prirodnoj bazi, obogaćen eteričnim uljima koja osvježavaju, dezodoriraju i smanjuju znojenje. Gel se upotrebljava svakodnevno, brzo se upija, pojačava cirkulaciju te stopalima daje osjećaj lakoće.

Uporaba: nanosi se ujutro za cjelodnevnu svježinu stopala

5.Intenzivna krema za njegu stopala
Intenzivna krema za njegu stopala djeluje na tvrde naslage na petama. Ovaj koncentrirani pripravak idealan je za njegu stopala s posebnim problemima kao što su tvrda ispucana stopala koja peku ili razni oblici hiperkeratoza.

Uporaba: nanosi se na vlažnu kožu. Za bolji učinak, koristiti u kombinaciji s kupkom za stopala.