LOŠA STRANA

Kako kava šteti vašem tijelu?

05.03.2013 u 11:44

Bionic
Reading

Na šalicu tople kave ujutro nevjerojatno se lako 'navući', a ukoliko dulje ostajete na poslu, šalica omiljenog napitka itekako vam dobro dođe. Međutim pijenje previše kave može biti štetno za tijelo

Znanstvenici tvrde da pet ili više šalica kave dnevno može uzrokovati razne nuspojave, od nemira i nervoze pa sve do podrhtavanja mišića, stoga to svakako valja imati na umu. Osim pozitivnih efekata, kava, posebice u prekomjernim količinama, može imati niz negativnih utjecaja na tijelo, piše businessinsider.com

Zbog kave možete čuti stvari koje ne postoje
Prema studiji Sveučilišta u Melbourneu, kava je 'najčešće korištena psihoaktivna droga', a pijenje više od pet šalica dnevno može uzrokovati to da čujete, kako kažu znanstvenici, stvari koje ne postoje. Naime, u istraživanju su 92 osobe pile veće količine kave, a zatim su im znanstvenici pustili bijeli šum. Profesor Simon Crowe sa Sveučilišta La Trobe u Melbourneu za Daily Mail je rekao: 'Ispitanicima smo rekli da se unutar bijelog šuma mogu nalaziti i dijelovi pjesme 'Bijeli Božić' te da pritisnu tipku ukoliko je čuju. Međutim istina je bila da u bijeli šum uopće nismo uvrstili tu pjesmu, a rezultati istraživanja pokazali su da su osobe koje su pod većim stresom te koje su popile veće količine kofeina 'čule' tu pjesmu.'

Može oštetiti jetru
Prema istraživanjima Nacionalnog instituta za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti, umjerena količina kave može pomoći jetri u detoksikaciji, međutim prevelika količina može imati sasvim suprotan efekt te ometati funkciju jetre. Taj efekt se osobito manifestira ako se uz veće količine kave uzimaju i lijekovi protiv bolova.

Kava može povisiti krvni tlak
Prema studiji Sveučilišta Carnegie Mellon, kava može stimulirati srce i uzrokovati plitko disanje.

Kava vas može učiniti iracionalnima i razdražljivima
Plitko disanje koje uzrokuje prevelika količina kave može ometati protok kisika u mozgu, što šteti procesu donošenja odluka.

Kava može uzrokovati nesanicu
Ovaj efekt varira od osobe do osobe, ovisno o tome koliko dobro tijelo može preraditi kofein, a prosječno su potrebna 24 sata da bi ga organizam preradio u potpunosti. To znači da šalica kave navečer baš i nije najbolji način da se uspavate, a istraživanja pokazuju i da kava smanjuje dragocjeno vrijeme REM faze spavanja, piše businessinsider.com.

Može izazvati ovisnost
Prema istraživanju Sveučilišta Johns Hopkins, kofein samo daje usmjerenu energiju te navodi na pijenje dodatne količine kave. Naime, kako je pokazala studija, poboljšanje performansi povezanih s kofeinom ne postoji bez dodatnog pijenja kave. U suštini razgradnja kofeina u organizmu smanjuje kognitivne performanse i ima negativan utjecaj na raspoloženje. Jedini način da se vratite u 'normalu' je da popijete kavu, a kada je popijete, imate osjećaj da vas 'podiže'. U stvarnosti kofein vaše performanse samo vraća u 'normalu' za kratko razdoblje.

Kava može i najmarljivije radnike navesti na ljenčarenje
Sveučilište British Columbia provelo je istraživanje s amfetaminima i kofeinom te su ustvrdili da amfetamini marljive radnike navode da se ulijene, a lijene radnike navode na rad. S druge strane, kofein navodi marljive radnike na ljenčarenje, a one lijene ne navodi na posao.

Kava može povećati rizik obolijevanja od osteoporoze
Prema istraživanju Sveučilišta Oregon State, kava može povećati rizik obolijevanja od osteoporoze. Stoga, prema savjetu znanstvenika, nakon što ste popili kavu pobrinite se da tijelu priskrbite veću količinu vitamina D i kalcija.

Može uzrokovati glavobolju
Iako će mnogi kad ih boli glava posegnuti za šalicom kave, ona može imati suprotan učinak: 12-24 sata nakon zadnje šalice kave tijelo potpuno razgrađuje kofein, a upravo to može uzrokovati glavobolju.

Kofein može uzrokovati depresiju
Baš kao i glavobolju, nestanak kofeina iz organizma može uzrokovati depresiju. Osim depresije, mogu se pojaviti simptomi tjeskobe, umora i pospanosti.

Kava može uzrokovati učestalo mokrenje
Studija sa Sveučilišta u Alabami pokazala je da kod nekih muškaraca i žena pijenje kave pogoršava probleme s mjehurom koji su već postojali.