PREMLADI ZA STAROST

Kako izgledaju ljubav i seks u pedesetima

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.03.2012 09:26
  • Objavljeno 05.03.2012 u 09:26
seks

seks

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Tko do tada nije prikupio iskustvo, vjerojatno ni neće – s pedeset smo uglavnom naučili lekcije o ljubavi, ali treba puno truda i pažnje da se plamen ne ugasi

'Da sam barem s dvadeset znala ono što znam danas', često će ponoviti žene (i muškarci) – i doista: u mladosti, kada nam je emotivni život najburniji, imamo najmanje iskustva. Često dolazimo u situacije koje ne razumijemo i ne znamo riješiti. Da, kada bismo u dvadesetima imali iskustvo koje ćemo nakupiti do pedesete, izbjegli bismo mnogo boli, rijeke suza, puno neprospavanih noći.

U seriji tekstova Huffington Post povjerava autoricama različitih generacija da iznose svoja iskustva ljubavi u različitim desetljećima života. O iskustvu 'pedesetineštogodišnjakinje' piše Rachel A. Sussman, autorica koja je objavljivala knjige o muško-ženskim odnosima. Evo savjeta i uputa koje je ona stekla iskustvom – što zna s pedeset, a nije znala s dvadeset?

Najprije moraš voljeti samu sebe
Možda zvuči otrcano, ali apsolutno je temeljno. Ako želite biti u zdravoj vezi (a zašto bi itko htio biti u vezi koja nije takva) morate voljeti sebe i osjećati se dobro. Kada volite samu sebe, to će vam dati fantastičan životni optimizam i samouvjerenost. Ako poželite biti u vezi, dolazite u nju ispunjeni i snažni. Takvi ćete privući kvalitetnije muškarce, plus neće vam pasti na pamet upuštati se u vezu koja nije u vašem najboljem interesu.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock


Zdrave se veze temelje na iskrenosti i međusobnom povjerenju
Ne očekujte da vas muškarac učini potpunom osobom
Nemojte previše očekivati od veza. Jako je važno stalno imati na umu da su muškarci i žene bitno različiti. Razmišljamo različito, osjećamo različito, igramo različito. Partner vas neće nužno učiniti potpunom ili biti vaš najbolji prijatelj – i to je sasvim uredu. Ljubav, prijateljstvo, emocionalna ispunjenost trebaju doći iz različitih izvora. Ako očekujete da jedna (muška) osoba ponese cijeli taj teret, to može dovesti do razočaranja. I možda izgubite vezu koja je imala odličan potencijal.

Imajte jasne stavove o vjernosti
Svatko od nas ima neka druga očekivanja od partnera, ali sve očekujemo da nam budu vjerni. Izdržati monogamiju u dugim vezama velik je izazov. Ako vam je vjernost jedan od prioriteta, najprije sami budite odlučni i čvrsti u tome da budete vjerni partneru. Zatim jasno dajte do znanja partneru da vam je vjernost važna. Razgovarajte otvoreno o toj temi, pitajte partnera 'Što bismo učinili kada bi nam se dogodilo da nam se oboma svidi neka treća osoba?' Takav će se razgovor isprva učiniti čudan, ali bolje je zapodjenuti ga na vrijeme, nego li kasnije raspravljati o vezi koja je u rasulu.

Nemojte zanovijetati

Gunđanje i predbacivanje uništavaju vezu. Problem je u tome što su žene sklonije takvu ponašanju. A muškarci to mrze. I zato nastojte izbjeći taj oblik mentalne torture. Pronađite učinkovitiji način komunikacije s partnerom. Ne možete ni zamisliti koliko će on to cijeniti.

Iskažite zahvalnost i recite hvala
To je važna lekcija. Mnogi od nas uzimaju vezu u kojoj smo zdravo za gotovo – i to je ogromna greška. Svi se volimo osjećati vrijedni i cijenjeni. Nastojte reći 'hvala' svome mužu svakoga dana. Budite zahvalni kada vam napravi sendvič i nikada nemojte zaboraviti reći hvala. John Gottman, fantastični stručnjak za emotivne odnose, kaže da za zdravu vezu treba imati pet puta više pozitivnih, nego li negativnih kontakata. Pet naprama jedan. Reći 'hvala' prilično je jednostavan način da ostvarite pozitivnu komunikaciju.

Brinite o seksu
Kao i sve drugo u životu, i vaš seksualni život imat će uspone i padove. To je posve normalno. No velika greška u koju upadaju mnogi dugovječni parovi jest da se ulijene oko seksa. Seks može održati vezu na životu, izostanak tjelesne ljubavi može je umrtviti. Ako još uvijek vidite svog partnera kao izvor užitka, to je fantastična okolnost. Jako je važno održavati seks. Učinite da se vaš muškarac osjeća seksi.

Ako se bojite partnera, to nije ljubav
Čak i danas, s produbljenim spoznajama o tome što je važno za zdravu vezu, previše žena se upušta u odnose u kojima su žrtve. Ako ste se vezali za nekoga tko prijeti, viče, naziva vas pogrdnim imenima, sili vas na seks, psihički vas zlostavlja – čak ako se to dogodilo samo jednom, izađite iz takve veze i potražite pomoć.

U sretnoj vezi nema mjesta sumnjičenju i ljubomori
Zdrave se veze temelje na iskrenosti i međusobnom povjerenju. Ako se netko ponaša nepovjerljivo, razlozi obično dolaze iz dubine njegove/njezine osobe. U vezama koje su uspostavljene na odnosu međusobnog povjerenja nema ljubomore. Veze ispunjene ljubomorom predodređene su za propast.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi