KAD LJUBAV PRESTANE

Kako izbaciti bivšeg iz srca i glave

15.12.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Od tulumarenja, preko ludosti, do teretane i škole stranih jezika – korak po korak oslobađamo se sjene bivšeg. I kao da svi prolazimo kroz iste faze

'Nedavno sam srela muškarca koji mi se činio fenomenalan. Upoznala nas je zajednička prijateljica. Bio je zgodan, s njim sam se stalno smijala. Nekoliko smo puta izašli, zrak je iskrio od kemije. Kada je naše usputno izlaženje trebalo prerasti u nešto više… odjednom mi je javio o problemima na poslu. Nekoliko SMS-ova… i nikada ga više nisam čula ni vidjela.'

Tako piše kolumnistica Daily Maila Rachel Weight, specijalistica za probleme slomljenih i zaljubljenih srca. Razočaranja su sastavni dio potrage za ljubavlju i od njih se ne može pobjeći. Pitanje je – kako ih prebroditi? Raachel Weight kaže: 'Žene su odgajane da traže romansu još od najmlađe dobi. Što god mislili o 'Seksu i gradu', nije se teško poistovjetiti s Charlotte koja kaže: 'Izlazim s muškarima od svoje petnaeste! Već sam umorna! Gdje je On?' Proučili smo sve savjete za uspješan ulaz u vezu, uspješno održavanje veze, uspješno prebolijevanje veze. Ali nismo nikada zastali i nasmijali se tome što smo od sebe napravili.'

Evo nekoliko klasičnih scenarija tipičnog ženskog ponašanja u trenutku razočaranja, podijeljenog u nekoliko faza.

Izlazak za utapanje tuge
To je faza koja obično dolazi nakon što lik s kojim ste izlazili netragom nestane ili dobijete nogu od dugogodišnjeg partnera. Skupljate čopor prijateljica koje će vas tješiti u ludom izlasku. Tad se često dogodi plesanje na stolu i fotografije koje biste kasnije radije zaboravili. A sve što pokušavate jest dokazati sebi da sve lađe nisu potonule i da ste još privlačni. Odjednom ste ponovo sami. Možda ćete se upustiti u flert i više nego je pametno, ostati u klubu duže nego što treba itd. itd. Za izlazak te vrste treba vam najseksi odjeća, kokteli i novac za taksi. U takvim noćima pjevanje Beyonce u javnosti ne čini se kao glupa ideja… i sve kočnice se otpuštaju.

Faza iskušavanja granica
To je kratkotrajna faza u kojoj su svakakve ludosti moguće – dok će moguće glavobolje zbog počinjenog uslijediti kasnije. Nova tetovaža za novu fazu života? Najhrabriji piercing ikada? Otkaz na poslu i luda ideja za budućnost? Brijanje glave ili sasvim kratka frizura? Kupovanje do iznemoglosti? Da! Bolje ne može!
Tu kao da ispitujemo vlastite granice i provjeravamo koliko radikalne možemo biti, samo da bismo istisnule osjećaj tuge i tjeskobe.

Kako prebroditi prekid i zaliječiti slomljeno srce
Faza samopomoći
Onda slijedi samooptuživanje. Nije kriv on, ja sam… klasika. Prvi simptom ove faze je kad se zalijepite za izlog knjižare i dugo gledate knjige koje će vas učiniti boljom i drukčijom. 'Muškarci su s Marsa, žene s Venere' i te stvari. 'Kako postati idealna u sto lekcija'.

Onda dođete u svoju praznu kuću, napunite kadu vodom i čitate je do dugo u noć. Ili možda 'Dnevnik Bridget Jones', da provjerite je li ona još uvijek očajnija od vas. Nekad tu kapne i neka suza. Želimo razumjeti zašto mu više nismo dovoljno dobri, i ne znamo bismo li zaokružili odgovor a, b ili c. Htjeli bismo racionalan odgovor, premda on najčešće ne postoji.

Faza velikih ambicija
Nakon predoziranja literaturom za samopomoć, najčešće zaključite da se morate okrenuti sebi. Zaboraviti izlaske, flert i muškarce, jedino važno pitanje čini vam se – kako da samu sebe učinite boljom? Ova faza uključuje upisivanje na tečaj jezika ili investiranje u komplet CD-ova 'Francuski bez muke' (koji će poslije godinama skupljati prašinu u pretincu vašeg auta), svakako neku novu tjelesnu aktivnost (možda boks, sve više cura mlati po vreći). Zbogom sitcomi, u toj će fazi vaša glavna TV hrana biti History chanel i dokumentarci o životinjama. Krajnje je vrijeme da položite vozački… po mogućnosti sa ženom koja podučava vožnju, jer u toj fazi ne želite biti blizu muškog roda. Jer odlučili ste se baviti sobom, a ne njima.

Kad jednom prođete kroz sve ove faze, zacijelo ćete biti izliječeni i spremni da normalno nastavite svojim putem. Možda s nekom tetovažom koja vam nije trebala, ali svakako bez iznenadnih noćnih napada plača. Kad kroz spori proces, stepenicu po stepenicu, shvatite da on nije bio ONAJ famozni PRAVI i da ima stotinu stvari koje možete napraviti prije negoli se pojavi kvalitetniji primjerak.