KORISNI SAVJETI

Kako istaknuti drage slike i fotografije na zidu poput profesionalaca

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 29.10.2020 06:34
  • Objavljeno 29.10.2020 u 06:34
tportal

Izvor: Društvene mreže / Autor: instagram screenshot / @norsuinteriors

Goli i prazni zidovi u životnom prostoru nesumnjivo stvaraju monoton dojam doma, a kako biste ga izbjegli, rješenje se nalazi u stvaranju lijepog galerijskog zida. Kako savršeno dizajnirati zid sa slikama i sličnim predmetima, kakve sve mogućnosti postoje i na što biste trebali obratiti pažnju

Zidovi ukrašeni posterima, dragim fotografijama ili umjetničkim slikama predstavljaju omiljeni detalj u domu brojnih ljubitelja interijera i profesionalaca, a ovoj činjenici u prilog dovoljno govori mnoštvo fotografija na društvenim mrežama poput Instagrama i Pinteresta. Zid istaknut na ovaj način izgleda sjajno i prilagođava se različitim stilovima dizajna interijera, no kako ga pravilno dizajnirati, pitanje je na koje odgovor imaju stručnjaci u svijetu interijera.

Prije nego se upustite u ukrašavanje zidova vješanjem fotografija i sličnih predmeta, dizajneri savjetuju da dobro razmislite koji će zid biti najprikladniji za ovaj kreativan zadatak. Zid iza sofe u dnevnom boravku ili iza kreveta u spavaćoj sobi mnogima je omiljeno 'platno' za isticanje različitih fotografija, slika i postera, no isto tako zidove u hodniku ili na stubištu možete nadograditi slikama i ukrasnim predmetima.

Od plakata i ilustracija pa sve do omiljenih fotografija, sve što želite može biti istaknuto na odabranom zidu u domu. Međutim, prema riječima dizajnera interijera, pobrinite se da sve što želite istaknuti u konačnici čini skladnu cjelinu u pogledu boja ili stila.

Uz slike, mnoštvo je drugih predmeta koji zasigurno zaslužuju mjesto na zidu. Mala zrcala, tapiserije ili kape unose dašak svježeg zraka u vaš galerijski zid i čine ga zanimljivim i dinamičnim. Ipak, s navedenim predmetima potrebno je postupati štedljivo jer bi u konačnici fokus trebao biti na uramljenim slikama.

Po pitanju odabira okvira, mogućnosti su uistinu beskonačne. Klasični ravni okviri za slike u crnoj boji (kao kontrast bijelim zidovima) ili bijeloj boji (kao kontrast obojenim zidovima) predstavljaju najjednostavnije rješenje i lako se uklapaju u različite stilove uređenja doma, a posebno u kombinaciji s minimalističkim, modernim ili skandinavskim namještajem.

Ako ste dovoljno odvažni, možete se poigrati različitim okvirima, njihovim veličinama, oblicima, bojama i stilovima, no takva mješavina bi u konačnici morala činiti skladnu cjelinu.

Mnoštvo je načina na koje možete organizirati i istaknuti različite fotografije, postere i slične predmete. Na popularnom Pinterestu nalazi se puno predložaka i ideja za nadahnuće.

Klasična varijanta galerijskog zida predstavljala bi raspoređivanje okvira slika iste veličine u kvadrat, a zauzvrat ćete dobiti moderan i čist zid. Velike slike također možete objesiti jednu do druge, a ovakva varijanta najbolje će pristajati zidu iznad kreveta u spavaćoj sobi ili kauča u dnevnom boravku.

Definirajte središnju crtu na zidu i upotrijebite ju za orijentaciju. Slike mogu započeti ili završiti iznad ili ispod ove crte, no nikada ju ne smiju premašiti. Na ovaj način zid će izgledati skladno usprkos različitim veličinama okvira.

Iako na prvi pogled ovakav zid izgleda kaotično, brzo postaje jasno da se iza ovakvog tipa ukrašavanja krije takozvani Peterburg tip vješanja.

U skladu s geslom više je više, ovdje su obješena brojna umjetnička djela. Međutim, kako cijela stvar ne bi postala dominantna, potrudite se ostaviti jednaku udaljenost između slika i koristiti okvire u istom formatu. U ovom slučaju najbolje je započeti s najvećom slikom i oko nje postaviti manja djela.

Tehnika 'unutar linija' i dalje je popularna jer je istovremeno klasična i kreativna, a odnosi se na isticanje okvira različitih veličina poredanih u ograničeno polje te se na zidu ne bi smjele prelaziti definirane granične crte.

Ako želite izbjeći preveliko bušenje zidova, a pritom na zidu istaknuti veće plakate i slike, izvrsno rješenje su male police za slike koje možete ukrasiti manjim predmetima poput sobnih biljki ili suvenira. Osim toga, izgledat će posebno lijepo ukoliko kombinirate okvire i predmete različitih veličina.

Ako niste sigurni kako bi točno izgledao vaš galerijski zid ili se još uvijek ne usudite izravno bušiti i vješati slike, poslužite se predlošcima od papira koje ćete istaknuti selotejpom i na taj način otkriti kako želite da vaš galerijski zid izgleda u konačnici.

  • +10
  • +7

Okviri za slike s polica trgovina

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo